Primul român amendat pentru refuzul de a participa la recensământ
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Anna Shvets)
Sursă foto: Pexels (Anna Shvets)
O persoană din municipiul Sfântu Gheorghe a fost amendată de Poliţia Locală pentru că a refuzat să participe la recensământ.

Persoanele care efectuau recensământul au fost nevoite să apeleze la ajutorul polițiștilor după ce un localnic a devenit recalcitrant și a refuzat să coopereze. Nici în momentul în care oamenii legii au intervenit situația nu s-a schimbat iar pentru că recenzarea este obligatorie prin lege bărbatul a refuzat și a fost amendat, relatează Wall-Street.

Potrivit edilului localității Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, astfel de incidente sunt din ce în ce mai dese. Atorităţile s-au văzut nevoite să apeleze la sprijinul Poliţiei Locale, deoarece unii cetăţeni nu au fost cooperanţi cu recenzorii.

"În ultimele zile am solicitat sprijinul Poliţiei, iar recenzorii au fost însoţiţi în unele cazuri de către forţele de ordine pentru că unele persoane refuzau recenzarea. O singură persoană a fost amendată pentru că a refuzat recenzarea inclusiv în prezenţa Poliţiei. Este bine de ştiut că nu acesta este scopul nostru, de a aplica amenzi, dar vorbim despre o obligativitate legală prin care toate persoanele din România trebuie să fie recenzate", a declarat primarul Antal Arpad.

Potrivit acestuia, 96,6% din populaţia judeţului Covasna a fost recenzată până în prezent, însă în municipiul Sfântu Gheorghe procentajul este 88,4%.

"Doresc să fac un nou apel la locuitori de a se prezenta la cele patru puncte de recenzare care vor funcţiona în următoarele 10 zile. De asemenea, în cazul în care recenzorul lasă un mesaj la locuinţă, iar persoana respectivă crede că a completat corect, faptul că primeşte un mesaj înseamnă că nu a fost validat chestionarul, motiv pentru care e important să ia legătura cu recenzorul sau să meargă la punctele de recenzare", a mai spus primarul Antal Arpad.

Citește și: 

Recensământul a fost prelungit până la 31 iulie

Perioada de culegere a datelor pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a fost prelungită cu încă o săptămână, până la 31 iulie 2022. Acesta este ultimul termen de prelungire privind culegerea datelor de la populaţie. Actele normative nu permit prelungirea perioadei de recenzare dincolo de data de 31 iulie.

„Primarii vor lua măsurile necesare pentru asigurarea încheierii contractelor conform modelului Contractului-cadru de servicii pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL 2021)”, arată Hotărârea.

Până miercuri, 20 iulie 2022, au fost recenzate aproape 17 milioane de persoane la nivel naţional, adică 87% din populaţia rezidentă ţintă estimată la începutul recensământului.

INS face apel la populație să primească vizita recenzorului la reședință sau să meargă la unul dintre centrele fixe de recenzare.

Vezi și: 

Cât durează, ca timp, să fii recenzat de către un recenzor și cum îl recunoști pe acesta din urmă

Durata activității de recenzare față în față depinde de numărul de secțiuni ale chestionarului la care fiecare persoană trebuie să răspundă. Acest număr poate fi diferit în funcție de datele preexistente în sursele administrative, de numărul de persoane din care este alcătuită gospodăria și de caracteristicile demo-socio-economice ale fiecărei persoane (care dau număr diferit de întrebări la care o persoană trebuie să răspundă). În mod normal, durata de recenzare poate varia între 3 și 10 minute per persoană.

Iată și răspunsurile la alte întrebări despre recensământ 2022:Pot modifica data vizitei planificate a recenzorului?

Numai în cazuri excepționale. RPL2021 urmează un calendar fix, construit pentru a maximiza eficiența și coordonarea personalului de recenzare din teren.

Ce se întâmplă dacă recenzorul nu ajunge nici la a doua vizită programată?

Recenzorul are obligația de a se prezenta la termenul programat.

Cum recunosc un recenzor?

Fiecare recenzor are obligația a prezenta legitimația cu însemnele recensământului (RPL2021).

Dacă dețin mai multe locuințe, trebuie să caut mai mulți recenzori?

Depinde de locația locuințelor respective. Fiecare localitate este împărțită în sectoare de recensământ. Un recenzor efectuează recenzarea într-un sector de recensământ.

Un singur recenzor va lua în evidență fiecare locuință. Recenzorul are datoria să viziteze fiecare locuință din sectorul de recensământ repartizat, nefiind nevoie de vreun demers din partea persoanei recenzate. Este de menționat faptul că dacă locuințele respective sunt ocupate, obligația recenzării revine celor care locuiesc efectiv acolo (aceasta fiind reședința lor obișnuită).

Recenzarea față-în-față în prezența unui recenzor se înregistrează video sau audio?

Relația dintre recenzor și recenzat este una total confidențială. Nu se fac înregistrări video sau audio.

Cum se va verifica dacă de pe o adresă au completat toți cei care locuiesc acolo în faza autorecenzarea online? Se va face verificare pe teren, recenzorii vor vizita fiecare locuință din sector?

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel