Primul reactor de fuziune nucleară din lume va fi testat. Temperaturi mai mari decât în nucleul Soarelui / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Primul reactor de fuziune nucleară din lume va fi testat. Temperaturi mai mari decât în nucleul Soarelui   /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Primul reactor de fuziune nucleară din lume va fi testat. Temperaturi mai mari decât în nucleul Soarelui / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Oamenii de știință devin din ce în ce mai încrezători în testarea primului reactor de fuziune nucleară din lume. Reactorul Internațional Thermonuclear Experimental (ITER) va fi încercat în luna iunie.

Aceeași tehnologie care alimentează armele de distrugere în masă ar putea chiar controla energia orașelor din întreaga lume, potrivit oamenilor de știință. Cu toate acestea, ITER va fi primul reactor de fuziune capabil să furnizeze mai multă energie electrică decât este necesar pentru a funcționa. Activitățile cu consum redus de energie nu vor începe până în 2025, conform The Next Web. Totuși, testele inițiale vor începe în iunie 2021.

În această vară, cercetătorii EUROfusion vor începe Joint European Torus (JET), un experiment separat care vizează reglarea fină a cerințelor de combustibil și materiale ale experimentului ITER. Diferența de dimensiune între JET și ITER este cea mai importantă. În realitate, deși experimentul JET a fost primul, dezvoltarea conceptului ITER a devenit o parte integrantă a acestuia. JET a fost oprit timp de câteva luni, când oamenii de știință l-au reproiectat pentru a interacționa cu misiunea ITER. Principiul de funcționare este simplu. Experții vor combina plasma de la ambele părți de izotopi pentru a dezvolta căldura.

Potrivit The Nature, aceasta ar putea produce heliu, care ridică temperatura din interiorul reactorului la 100 de milioane de grade, de câteva ori mai mare decât cea a nucleului Soarelui. Căldura suplimentară ar susține reacții suplimentare de fuziune. JET servește drept dovadă de concept pentru ITER în acest fel. Dacă totul merge conform planului, va ajuta cercetătorii să rezolve problemele critice, cum ar fi utilizarea combustibilului și optimizarea reacției.

Ce se va întâmpla la primele testări?

În acel moment, oamenii de știință vor urmări dispozitivul, analizând în același timp o abordare multidisciplinară pentru urmărirea numeroaselor probleme de inginerie. Dezvoltarea sistemelor de învățare automată și a modelelor de inteligență artificială sunt necesare pentru a scala sistemele de fuziune, potrivit Phys.org.

În 2035, când echipa ITER va avea suficiente date și informații, oamenii de știință vor înlocui combustibilul cu hidrogen al reactorului cu deuteriu și tritiu, doi atomi mult mai puternici. Dacă totul merge în conformitate cu programul, s-ar putea ca omenirea să rezolve criza energetică mondială în doar câteva decenii, precizează ScienceTimes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel