Primul război între cimpanzei și gorile observat vreodată. Cum au decurs luptele
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Primul război între cimpanzei și gorile observat vreodată. Cum au decurs luptele  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Primul război între cimpanzei și gorile observat vreodată. Cum au decurs luptele / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Cimpanzeii și gorilele au fost observate luptându-se pentru prima dată în istorie.

Cimpanzeii și gorilele nu sunt cunoscute pentru violența reciprocă, iar cele două specii trăiesc pașnic împreună în anumite zone. Totuși, este surprinzător și întristant faptul că cercetătorii au asistat pentru prima dată la lupte letale între cele două specii.

Două înlupte separate au fost observate în Parcul Național Loango din Gabon în 2019. De ambele ori cimpanzeii au depășit numărul gorilelor și au instigat atacurile și de ambele ori a fost ucis un pui de gorilă.

Într-un nou studiu care documentează luptele dintre cele două specii, cercetătorii speră să afle informații față de ceea ce ar putea fi în spatele agresiunii neobișnuite - indiferent dacă este vorba de bătălii teritoriale, competiția pentru resurse sau alte cauze.

Cum au decurs luptele

„Observațiile noastre oferă primele dovezi că prezența cimpanzeilor poate avea un impact letal asupra gorilelor”, spune primatologul Tobias Deschner de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Germania. „Vrem acum să investigăm factorii care declanșează aceste interacțiuni surprinzător de agresive”, a continuat acesta.

Prima interacțiune din februarie 2019 a implicat 18 cimpanzei și cinci gorile (un mascul, trei femele adulte și un sugar) și a durat 52 de minute. Cimpanzeii au întâlnit gorilele la întoarcerea din teritoriile învecinate.

Cea de-a doua interacțiune din decembrie 2019 a implicat 27 de cimpanzei (dintre care unii au fost implicați în primul incident) și șapte gorile (un mascul, trei femele adulte, un juvenil și doi sugari) și a durat 79 de minute. Aici, cimpanzeii au dat peste gorile în timp ce se deplasau pe limita arealului lor.

În ambele cazuri cimpanzeii au reușit să separe un pui de gorilă de mama sa și să îl omoare - în al doilea incident, puiul fiind mâncat cimpanzei. Celelalte gorile au scăpat, în timp ce câțiva cimpanzei au fost răniți în luptele din prima ciocnire. Cercetătorii cred că cimpanzeii ar fi putut să vadă puii de gorilă ca pradă sau au concurat pentru hrană ori teritoriu.

„S-ar putea ca împărțirea resurselor alimentare de către cimpanzei, gorile și elefanții de pădure din Parcul Național Loango să ducă la o concurență sporită și uneori chiar la interacțiuni letale între cele două specii de maimuțe mari”, spune Deschner, potrivit ScienceAlert.

O gorilă a devenit consilier amoros ajutând un tânăr să decidă ce femeie să aleagă

Găsirea unui partener sau, pur și simplu, a unei companii, prin intermediul aplicațiilor, a devenit ceva normal în ultima vreme. Aceste metode erau deja utilizate, dar pandemia și blocajele consecvente le-au făcut un instrument de zi cu zi. 

Într-o grădină zoologică din Louisville (Tennessee, Statele Unite), o gorilă te ajută să-ți găsești omul potrivit pentru a ieși la o întâlnire. Jimmy Feeman, în vârstă de 27 de ani, a mers la zoo și i-a arătat unei gorile aplicația sa de întâlniri.

După ce i-a arătat sistemul de funcționare, alunecând cu degetul într-o parte sau alta, în sensul de a-i arăta dacă îi place sau nu o persoană, gorila a început să reproducă gestul (vezi imaginile AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel