Primul premier al lui Vladimir Putin spune că liderul de la Kremlin este de nerecunoscut. "Putin pe care-l cunosc eu era altfel"
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 13 iun 2022, 22:11
WhatsApp
Primul premier al lui Vladimir Putin spune că liderul de la Kremlin este de nerecunoscut. "Putin pe care-l cunosc eu era altfel" / Foto: Kremlin.ru
Primul premier al lui Vladimir Putin spune că liderul de la Kremlin este de nerecunoscut. "Putin pe care-l cunosc eu era altfel" / Foto: Kremlin.ru
Primul premier al lui Vladimir Putin susține că liderul de la Kremlin este de nerecunoscut

Primul premier al lui Vladimir Putin, Mihail Kasianov. șef al Guvernului rus în perioada anilor 2000-2004, spune că Putin este acum de nerecunoscut și că nu şi-ar fi imaginat niciodată că fostul său şef ar fi putut să invadeze Ucraina, scrie Ziarul de Iași, citând AFP.

“Putin pe care-l cunosc eu era altfel”, dă el asigurări într-un interviu prin videoconferinţă.

Mihail Kasianov, în vârstă de 64 de ani, consideră că Războiul din Ucraina poate dura până la doi ani, dar crede că Rusia va reveni pe “un drum democratic” într-o bună zi. Fostul premier, care a acţionat în vederea unei apropieri a Moscovei de Occident, subliniază că nu se aştepta, la fel ca mulţi ruşi, că va izbucni un război.

El spune că a înţeles, până la urmă, ceea ce se profila, cu trei zile înainte de invazie, când Vladimir Putin i-a convocat, într-o regizare bine organizată, pe membrii Consiliului rus de Securitate la o reuniune transmisă în direct la televizor.

“Când am văzut această reuniune a Consiliului rus de Securitate, am înţeles, în sfârşit, că da, va exista un război”, declară el.

"Am văzut că Putin nu era el însuși"

“Îi cunosc pe aceşti oameni, imediat ce mă uit la ei. Am văzut că Putin nu era el însuşi. Nu pe plan medical, ci politic”, adaugă el.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului. El conduce în prezent Partidul Libertăţii Poporului (PARNAS), o mică formaţiune liberală.

Potrivit acestui fost premier, Vladimir Putin, un fost agent KGB, a construit de când a ajuns la putere, în 2000, un sistem bazat pe impunitate şi frică.

“Sunt caracteristicile unui sistem care, cu încurajarea lui Putin ca şef de stat, a început să funcţioneze şi mai cinic şi mai crud decât ultimele stadii ale Uniunii Sovietice”, denunţă el.

“În fond este vorba despre un sistem care aminteşte un KGB care avea la bază o impunitate totală. Este clar că ei se aşteaptă să nu fie pedepsiţi”, subliniază el.

De ce a plecat Mihail Kasianov din Rusia

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună pentru AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015, oar Alexei Navalnîi, oaia neagră a lui Putin, a fost încarcerat după ce a supravieţuit unei otrăviri cu un agent neutorotixic de tip noviciok în 2020.

“Dacă Ucraina cade, atunci ţările baltice sunt următoarele pe listă”, dă asigurări opozantul.

“Ce-a făcut Putin să merite asta?”

El subliniază că este într-un dezacord “categoric” cu ideea că Vladimir Putin nu ar trebui “umilit” şi se opune unor îndemnuri ca Ucraina să accepte să facă concesii teritoriale în schimbul păcii.

“Ce-a făcut Putin să merite asta?”, denunţă el.

“Este o poziţie mult prea pragmatică. Cred că este o greşeală şi sper ca Occidentul să nu urmeze această cale”, avertizează Mihail Kasianov .

În ceea ce priveşte perioada post-Putin, Mihail Kasianov consideră că succesorul acestuia se va afla la ordinul servciilor de securitate, dar că nu va putea controla foarte mult sistemul implementat şi că se va ajunge la organizarea unor alegeri democratice.

“Sunt sigur că Rusia va reveni pe calea construirii unui stat democratic”, declară el, estimând că va fi nevoie de un deceniu în vederea unei “decomunizări” şi “deputinizări” a Rusiei. “Va fi foarte dificil, mai ales după acest război criminal” în Ucraina, avertizează Mihail Kasianov.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?