Data publicării:

Primul lup arctic clonat din lume s-a născut în China

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Primul lup arctic clonat din lume / captură video
Primul lup arctic clonat din lume / captură video

Un lup arctic a fost clonat pentru prima dată de către o companie din Beijing, China.

Cercetătorii au preluat celula donatoare de la un lup arctic sălbatic, crescând embrionul în interiorul unui beagle, acesta din urmă împărtășind descendența genetică cu lupii antici. Puiul, pe nume Maya, s-a născut în iunie, dar Singogen Biotechnology nu a vrut să anunțe nașterea până când puiul nu ar fi împlinit 100 de zile.

Lupii arctici nu sunt pe cale de dispariție ca și alte rase, dar Singogen speră să folosească acest proces pentru a salva alte specii care sunt în pericol de dispariție. Deși aceasta este o descoperire științifică, clonarea animalelor este întâmpinată cu controverse, deoarece activiștii spun că animalele implicate suferă în intervenții chirurgicale necesare pentru obținerea de celule donatoare și transferul de embrioni, scrie Current Affairs. Un alt argument împotriva procesului pe care unii îl văd producerea de animale prin clonare este dacă această tehnică încalcă vreo interdicție morală, cum ar fi oamenii care „se joacă de-a Dumnezeu” prin producerea de embrioni fără a folosi fertilizare. Cealaltă parte a argumentului consideră că clonarea animalelor este o modalitate de a salva speciile aflate în pragul dispariției. Cu toate acestea, Maya reprezintă o piatră de hotar pentru aplicarea tehnologiei de clonare. Ea a fost creeată prin aceeași metodă care a stat în spatele clonării oaiei Dolly, primul mamifer clonat în Scoția în anul 1996. Dolly, totuși, a fost eutanasiată la șase ani, atunci când s-a descoperit că avea o tumoare pulmonară. În prezent, se spune că Maya este în stare bună de sănătate și prezintă comportamentul unui pui de lup tradițional arctic.

În viitor, ar putea fi colonate animale sălbatice rare

Directorul general al Sinogene Biotechnology, Mi Jidong, a declarat pentru Global Times că a început cooperarea de cercetare cu Harbin Polarland privind clonarea lupului arctic în 2020. După doi ani de eforturi incredibile ale oamenilor de știință, lupul arctic a fost clonat cu succes, fiind primul caz de acest gen din lume. Firma s-a angajat în această căutare prin construirea a 137 de embrioni noi din ovocite enucleate, care este o celulă dintr-un ovar, și celule somatice, urmate de transferul a 85 de embrioni în uterul a șapte beagles, rezultând cu o singură naștere.

Cu toate acestea este un drum lung până ca cercetările să ajungă la certitudini. Jidong spune că este mult mai ușor să clonezi câini și pisici, însă vor continua în acest domeniu. Compania plănuiește ca pe viitor să cloneze animale sălbatice rare. Totuși, unele persoane din comunitatea științifică și-au exprimat îngrijorarea, în special cu privire la sănătatea animalelor clonate și la modul în care clonarea va afecta biodiversitatea. Maya, la rândul ei, este destinată să-și petreacă restul vieții în captivitate din cauza lipsei ei de socializare.

În martie, oamenii de știință de la Universitatea din California, Santa Cruz au anunțat că au secvențiat întregul genom al păsării dodo pentru prima dată. Pasărea dodo a dispărut în secolul al XVII-lea, la doar 100 de ani după ce a fost descoperită pe insula Mauritius. De asemenea, cercetătorii Universității din Melbourne lucrează pentru a readuce la viață tigrul tasmanian, recreând speciile dispărute, în speranța că vor putea fi reintroduse în sălbăticie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel