Primul lungmetraj de ficţiune filmat în spaţiu a fost lansat în Rusia
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Staţia Spaţială Internaţională Foto: Freepik
Staţia Spaţială Internaţională Foto: Freepik
Primul lungmetraj de ficţiune filmat pe orbita Pământului a fost lansat joi în cinematografele din Rusia, cu un titlu deosebit de evocator în contextul noilor ambiţii spaţiale ale Moscovei în faţa Washingtonului: "Provocarea".

Pentru a filma acest lungmetraj, ce prezintă povestea unei femei chirurg care este trimisă la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) pentru a opera un cosmonaut rănit, Rusia a trimis o actriţă şi un regizor pe orbita Terrei în octombrie 2021, pentru 12 zile.

Mândrie naţională

Proiectul, realizat în ritm alert pentru a devansa o iniţiativă concurentă americană, cu Tom Cruise în distribuţie, a devenit un subiect de mândrie naţională în Rusia, amintind de cursa pentru cucerirea spaţiului la care au participat Moscova şi Washington în timpul Războiului Rece.

"Suntem primii care au filmat un lungmetraj de ficţiune la bordul unui vehicul pe orbită, suntem din nou primii", a declarat Vladimir Putin pe 12 aprilie, care mizează adeseori pe nostalgia faţă de epoca sovietică, atunci când Rusia a fost ţara care a trimis primul om în spaţiu, în 1961.

Filmul "Provocarea" este coprodus de agenţia spaţială rusă Roscosmos şi de postul de televiziune Pervîi Kanal, al cărui director, Konstantin Ernst, nu şi-a ascuns bucuria că a învins Hollywoodul.

"Suntem cu toţii fani ai lui 'Gravity', filmul hollywoodian cu tematică spaţială lansat în 2013", a declarat luni Konstantin Ernst într-o conferinţă de presă ocazionată de prezentarea lungmetrajului rusesc.

"Însă lungmetrajul nostru 'Provocarea', filmat în condiţii reale de imponderabilitate, face să iasă astăzi în evidenţă efectele speciale digitale" ale filmului american, a adăugat el.

"Provocarea" prezintă misiunea aparent imposibilă a unei femei chirurg. Scenele filmate în cei 230 de metri pătraţi ai modulului rusesc din cadrul ISS şi participarea a trei cosmonauţi profesionişti ruşi staţionaţi la bordul avanpostului orbital oferă un efect de autenticitate noii producţii cinematografice ruseşti, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel