Data publicării:

Primul deces uman din cauza gripei aviare de tip H5N2, confirmat de OMS

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @EyeEm
FOTO: Freepik @EyeEm
Pacientul, decedat la finalul lunii aprilie, mai avea și alte probleme de sănătate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat primul caz global de deces uman din cauza gripei aviare de tip H5N2. Acesta a fost înregistrat în Mexic,  relatează AFP, scrie Agerpres.

”Acesta este primul caz uman de infecție confirmat de laborator cu virusul gripal A(H5N2)”, a subliniat organizația ONU într-un buletin epidemiologic.

Tulpina H5N2 este diferită de cea (H5N1) legată de actuala epidemie înregistrată la vaci în Statele Unite și pentru care au fost raportate trei cazuri la oameni.

În vârstă de 59 de ani, persoana a decedat la 24 aprilie într-un institut de specialitate din capitala mexicană la câteva ore după ce fusese spitalizată, a indicat sursa citată. Ministerul Sănătății din Mexic a precizat că este vorba de un bărbat.

Pacientul a prezentat febră, dificultăți de respirație, diaree, greață și stare generală de rău pe 17 aprilie, a indicat OMS, care a fost sesizată în legătură cu acest caz pe 23 mai.

Persoana nu a avut ”niciun contact” cunoscut cu păsări de curte sau alte animale, dar avea deja numeroase probleme de sănătate, a subliniat OMS. 

Evaluarea riscului pentru sănătatea publică în cazul infecției umane cu virusul gripei aviare A(H5)

Ori de câte ori virusurile gripei aviare circulă la păsările de curte, există un risc de infecție sporadică și de infecții de mică amploare, grupuri mici de cazuri la om din cauza expunerii la păsări de curte infectate sau la medii contaminate. Prin urmare, cazurile sporadice la om nu sunt neașteptate.

Creșterea numărului de cazuri de infecție cu A(H5N6) la om raportate poate reflecta circulația continuă a virusului la păsări, precum și îmbunătățirea sistemului de supraveghere și a capacității de diagnosticare ca rezultat direct al răspunsului la pandemia COVID-19. Amenințarea zoonotică rămâne ridicată din cauza răspândirii virusului virușilor în rândul păsărilor.

Cu toate acestea, se consideră că riscul pandemic global asociat cu A(H5) nu este schimbat în mod semnificativ în comparație cu anii precedenți. OMS recomandă statelor membre să rămână vigilente și să ia în considerare măsuri de atenuare pentru a reduce expunerea umană la păsările potențial infectate pentru a reduce riscul de infectare zoonotică suplimentară, notează OMS.

Citește și: Semnal de alarmă din SUA. Trei oameni, infectați cu gripă aviară de la vaci. ”Adevărata îngrijorare care ne face să dormim cu un ochi deschis”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel