Primul atlet transgender s-a calificat pentru Jocurile Olimpice
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
La Jocurile Olimpice din acest an va participa primul atlet transgender, ce provine din Noua Zeelandă.

Atleta Laurel Hubbard din Noua Zeelandă a devenit primul atlet transgender care va participa la Jocurile Olimpice din acest an. Decizia este privită de opinia publică ca fiind una controversată, scrie BBC

Laurel a fost selectată pentru echipa feminină de haltere. Cerințele pentru calificare la această probă au fost schimbate în cursul acestui an. Aceasta a participat la competiții de profil în echipele de bărbați până în 2013, când a dezvăluit că este transgender. 

Criticii consideră că Hubbard are un avantaj față de celelalte participante, dar alții consideră că Jocurile ar trebui să dea dovadă de mai multă inclusivitate. 

„Sunt recunoscătoare și uimită de bunătatea și susținerea care mi-au fost oferite de atât de mulți neozeelandezi”, spunea Hubbard într-un comunicat remis de Comitetul Olimpic al Noii Zeelande luni. 

Laurel Hubbard va participa la proba de ridicări, la categoria de 87 de kilograme. În vârstă de 43 de ani, a devenit eligibilă pentru a intra în competiție după amendamentele din 2015, făcute criteriilor de calificare, permițând atleților transgender să participe la competiție. Condiția pentru femei a fost aceea ca nivelul de testosteron din corp să fie sub un prag admis de regulament. 

Guvern acuzat de homofobie

Parlamentarii partidului de guvernământ din Japonia sunt acuzați de activiștii LGBTQ+ că dau dovadă de homofobie și încalcă spiritul olimpic. 

Activişti LGBT i-au acuzat pe deputaţii partidului de guvernământ din Japonia că au încălcat spiritul olimpic prin comentarii homofobe, cum ar fi faptul că relaţiile între persoane de acelaşi sex împiedică "conservarea speciei", informează AFP. Comentariile, făcute în timpul dezbaterilor privind o nouă lege antidiscriminare, au provocat controverse în contextul în care Japonia se pregăteşte să găzduiască Jocurile Olimpice peste două luni (23 iulie - 8 august) şi Jocurile Paralimpice (24 august - 5 septembrie).

Potrivit cotidianului Asahi Shimbun, deputatul Kazuo Yana, din partea Partidului Liberal Democrat (conservator), a declarat joi, în cadrul unei reuniuni cu uşile închise, că relaţiile LGBTQ "împiedică conservarea speciei, care ar trebui să se producă în mod natural".

În cadrul aceleiaşi întâlniri, o altă membră a partidului, Eriko Yamatani, i-a criticat de asemenea pe sportivii transsexuali, potrivit Jiji Press.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel