Primul aeroport privat din România, construit de ucraineni cu 400 de milioane de euro. Unde va fi amplasat și ce facilități va avea - Video în articol
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Captură video Facebook Consiliul Județean Ialomița
Foto: Captură video Facebook Consiliul Județean Ialomița
Ucrainenii construiesc un aeroport de 400 de milioane de euro.

România a semnat un acord cu consorțiul Avant Airports și Automagistral-Pivden pentru construirea unui nou aeroport în apropiere de București, a transmis serviciul de presă al companiei  pentru agenția Interfax-Ucraina. Avant Airport este o firmă românească al cărei acționar este Mircea Tudor, iar Avtomagistral-Pivden este o companie din Ucraina. Investiția este de 400 de milioane de euro.

Noul aeroport ar urma să fie construit pe locul aerodromului militar dezafectat din orașul Alexeni, la 66 km de București, și să devină o alternativă la aeroportul din Otopeni. Potrivit companiei din Ucraina, acesta va putea lucra cu toate categoriile de mărfuri și va crea condiții pentru atragerea transportatorilor low-cost, fiind specializat și în întreținerea aeronavelor.

De altfel, Consiliul Județean Ialomița a atribuit deja contractul de concesiune a terenurilor fostului aerodrom militar Alexeni. Evenimentul de semnare a avut loc în data de 18 martie.




"Vedem Aeroportul Alexeni ca fiind cel mai modern hub de aviație și un motor de creștere economică pentru regiunea Ialomița și pentru România în general. În Ucraina, compania noastră a participat la reconstrucția aeroporturilor Mykolaiv, Herson și Odesa. În România, suntem finalizând reconstrucția pistei aeroportului "Satu Mare", acum avem ocazia să participăm la ceea ce este probabil cel mai mare și mai ambițios proiect de infrastructură din România. Victoria noastră la licitație este dovada încrederii în compania noastră. Dacă reușim să atragem investiții și să implementăm proiectul, ne va ajuta să deschidem piața UE", a declarat Mykola Timofeev, director general al Avtomagistral-Pivden.

Potrivit consorțiului, conceptul viitorului aeroport va include un terminal de pasageri cu o suprafață de 30.000 de metri pătrați, capabil să deservească 6,5 milioane de pasageri anual, precum și un terminal de marfă de 20.000 de metri pătrați pentru procesarea a peste 10.000 de tone de marfă pe an. Facilitățile proiectului includ și o suprafață de 30.000 de metri pătrați pentru repararea și întreținerea aeronavelor, o academie de aviație, benzinării, vamă și un parc fotovoltaic menit să asigure independența energetică a aeroportului.

Dezvoltatorul proiectului, Avant Airports, afirmă că a angajat o echipă formată din cei mai buni experți în aviație civilă din peste 15 țări din lume pentru a dezvolta proiectul. Automagistral-Pivden va fi responsabilă de execuția lucrărilor.

Primul aeroport privat din România



Interfax-Ucraina mai scrie că Mircea Tudor, cofondatorul Avant Airports, în cadrul semnării acordului de concesiune la Ialomița a afirmat că se intenționează construcția primului aeroport pasiv din lume și că acesta va fi certificat conform BREEAM.

Aeroportul „Alexeni” va fi primul aeroport privat din România. Deocamdată doar prima etapă a fost finalizată, adică semnarea acordului de concesiune cu comunitatea locală. Acum, dezvoltatorul poate demara procesul de atragere a investițiilor, care sunt estimate la 400 de milioane de euro. Durata proiectului ar urma să fie de patru ani.

Detalii despre compania ucraineană

SRL "Automagistral-Pivden" se află pe piața din Ucraina din anul 2004. Proiectează și construiește autostrăzi de mare viteză, poduri, intersecții, complexe de aerodrom, structuri hidraulice. Oleksandr Boyka este listat ca proprietar al companiei, potrivit sursei citate.

Conform rezultatelor financiare pentru anul 2023, profitul net al companiei este de 624,9 milioane UAH (aproximativ 15 milioane de euro), venituri - 8,215 miliarde UAH (aproximativ 189 de milioane de euro).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel