Primul 1 DECEMBRIE, cu SCANDAL. Corneliu Coposu, huiduit la Alba Iulia- VIDEO
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 30 noi 2015, 09:45
WhatsApp
1 Decembrie a fost promulgată de Ion Iliescu, în 1990, ca Ziua Națională a României. 

1 Decembrie - Ziua Națională a României a stârnit controverse, prin prisma cererilor monarhiștilor (să fie în 10 mai), opoziției de atunci (să fie în 22 decembrie). Totodată, prima zi în care 1 Decembrie a fost sărbătorită drept Ziua Națională a României amintește de huiduielile de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1990, din timpul discursului lui Corneliu Coposu. 

Jurnalistul și scriitorul Marius Ghilezan scria, pe blogul său, în 2012, de ce a fost huiduit Corneliu Coposu. El se afla atunci, în calitate de jurnalist, în Alba Iulia. Marius Ghilezan își amintește că "fel de fel de agitatori vorbeau despre 'cei care nu au mâncat salam cu soia', despre 'Corneliu Coposu care punea botniţe ţăranilor să nu mănânce struguri, pe vremea când era moşier'. Nimic despre moartea fruntaşilor ţărănişti la Gherla, la Periprava, la Canal. Ură şi paltoane negre. Extrem de lucioase, în contrast, cuşmele ţărăneşti ţuguiau mirări subiective". El mai scria că "după Ion Iliescu şi Petre Roman au urmat la microfon liderii opoziţiei. La apariţia lui Corneliu Coposu, într-o ţinută sobră, îmbrăcat într-un trenci negru, asemenea raglanelor preoţeşti catolice, cu părul alb sclipitor, ca la un semn, s-a pornit tornada de fluierături şi huiduieli. Impasibil, cel poreclit de Ţuţea “Seniorul,” şi-a ţinut discursul până la capăt. Avea ce spune şi ce mărturisi generaţilor de ieri, de azi şi de mâine". 

"În extaz, Petre Roman conducea corul de injurii"

"Cum pronunţa numele marilor arhitecţi ai Unirii, corul se înteţea. Tremura şi tribuna. Rândaşii nu înţelegeau mesajul. Agitatorii zbierau. Gri-ul din ei se amplifica într-un gri sonor. De ură şi de tropăituri smerenia fugise-n catedrală. În extaz, Petre Roman conducea corul de injurii. Îşi agita mâna în sus, de parcă deşuruba ghiventul picurătorului chinezesc din temniţele, în care asupriţii n-au visat niciodată să fie asupritori, dar suportau lovituri cadenţate, reci, plescăitoare", a mai scris Marius Ghilezan, care menționează în articolul său că "de supărare am terminat toată damigeana de răchie din burta de broască a cobiliţei numite car de reportaj".  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?