Data publicării:
• Îți iei permisul înapoi dacă-n 72 de ore nu ai primit raportul medico-legal, în urma drug testului. Bogdan Chirieac: Au scos aberația cu dosarul penal
Citește în articol ce a spus analistul politic Bogdan Chirieac despre drugteste.
Bogdan Chirieac a vorbit despre modificările legislative cu privire la drug teste, mai exact faptul că dacă după 72 de ore o persoană nu primește rezultatul testelor biologice poate să primească înapoi permisul de conducere.
„E o soluție deocamdată. Problema este ineficiența statului român, dacă mă întrebați. Inițial, autoritățile statului român au declarat în acte oficiale că în maximum 72 de ore pot să dea acest test, e vorba de INML, în realitate nu pot. N-au aparate performante, sunt cumpărate în 2006-2007, când era telefonul meu la modă, între timp telefoanele s-au modificat enorm, ei au rămas cu 2007-2008 pe niște fonduri europene și au luat aparatele. Testele pe care le au, au luat testele pe care le are și Republica Federală a Germaniei, și sunt extrem de sensibile. Sunt și niște probleme medicale, metaboliți, pe care le depistează aparatul, dar metaboliții nu mai sunt în sânge, deci nu mai ești sub influența substanțelor psihotrope. Ideea este că INML, conform unor surse credibile, pot să îți dea testul acela până la 8 luni de zile, mai ales că nu au capacitate. E vorba de medici legiști, de personal, e vorba de achiziții. Achiziția trebuie să o facă statul, vă dați seama ce înseamnă? Dacă e licitație, dacă sunt contestații, vin aparatele peste 7 ani.
Termen de trei zile
CITEȘTE ȘI: Probleme cu drug testele? Predoiu: Am încredere că INML va da rezultatele în trei zile
Atunci, asta e situația, dacă vreme de 3 zile nu ai primit raportul de la medico-legal, primești automat permisul înapoi. E una dintre soluții. Într-un stat normal probabil că aveai rezultatul pe loc, sau îl aveai rezultatul la 24 de ore, sau la 48, dar în statul român nu se poate lucrul ăsta. E o soluție găsită, până la urmă, de Guvern, fiindcă rolul poliției se oprește la oprirea în trafic a cetățeanului și testarea lui cu drugtestul sau alcooltestul, mai departe e treaba INML-ului, altă instituție a statului. Era și aberația aia băgată, nu se știe de cine, că automat ți se face dosar penal. Vă dați seama ce inflație de dosare penale aberante, fiindcă poate majoritatea oamenilor sunt nevinovați. Au scos această aberație cu dosarul penal, ea rămâne doar dacă INML-ul te găsește că te-ai drogat și atunci ți se face dosar penal, dar, în principiu, apăream toți cu cazier.
Covrigi cu mac
(...) Vă recomand să nu mai mâncați covrigi cu mac, fiindcă apar la drugtest. E vorba și de pregătirea polițiștilor, ei spun că i-au pregătit foarte bine. Eu știu ca și dumneavoastră, ca și toată lumea multă care se uită la dumneavoastră acum, ce înseamnă agentul poliției rutiere în trafic. Sunt și oameni extraordinari, sunt și oameni care n-au ce căuta acolo. Dacă dai un astfel de aparat unui astfel de agent de poliție, vreau să vă spun că nu mai trece nimeni de omul respectiv. Că nu îi place cum l-ai salutat, cum ai luat poziție de drepți la volan, spune: 'Domnule, drugtest-ul arată că esti pozitiv'. L-am întrebat pe domnul ministru ce se întâmplă dacă la un agent de poliție - sau la majoritatea agenților de poliție - fals-pozitivul e de 10% și la un alt agent de poliție fals-pozitivul e 90%. A zis că vor fi comisii de investigație în cadrul Ministerului, fiindcă această aberație statistică înseamnă că omul respectiv are o problemă, că nu se poate. Toată poliția găsește 10% fals-pozitivi, numai unul găsește 80%, ceea ce înseamnă că ori nu știe să folosească aparatul, ori are o problemă psihică, de comportament, de moralitate”, a precizat Chirieac, în direct la B1 TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News