Data actualizării:
Data publicării:

Primele trei aeronave F-16 cumpărate de România din Norvegia au aterizat la Baza Aeriană de la Borcea

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: MApN
Sursa foto: MApN
România a achiziţionat de la Regatul Norvegiei primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon. Acestea au aterizat în Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă" de la Borcea, transmite MApN.  

Creşterea securităţii României prin executarea apărării spaţiului aerian naţional sau NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, va fi asigurată de achiziţia noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent, conform sursei citate.

Generalul de brigadă Valeriu Roşu a apreciat că această completare a înzestrării Forţelor Aeriene Române cu escadrilele a doua şi a treia de aeronave F-16 va întări şi mai mult parteneriatele internaţionale,"devenind un model de colaborare şi solidaritate între Aliaţi, în efortul consolidat de a contracara provocările din regiune".

Sursa Foto: MApN

"Guvernul norvegian apreciază importanţa acestui program pentru România şi rămâne pe deplin angajat în livrarea tuturor celor 32 de aeronave, împreună cu sprijinul necesar dezvoltării acestei capacităţi în anii următori", a afirmat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe norvegian, Eivind Vad Petersson.

Avioanele vor fi livrate în stare operaţională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, ceea ce face ca achiziţia avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate.

În prezent, Forţele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 achiziţionate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene", conform Agerpres.

Sursa Foto: MApN

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel