Primele sume de bani din campania de plăți 2022 au plecat spre fermieri
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Noile subvenții din campania de plăți 2022 încep să fie achitate. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că primele sume de bani au plecat deja spre fermieri

Veşti bune pentru fermieri! Noile subvenții din campania de plăți 2022, achitate drept avans pentru cererile unice depuse în acest an, au plecat deja spre beneficiari. ”După o muncă asiduă, pe baza unor proceduri clare, fermierii, specialiștii din Ministerul Agriculturii, APIA și ANARZ au pregătit drumul spre declanșarea campaniei de acordare a subvențiilor. A debutat autorizarea la plată a avansului pentru 40.810 fermieri, punându-se în mișcare o sumă de 206.721.000 euro, funcționarii din APIA lucrând pentru aceasta inclusiv sâmbăta și duminica. Pentru prima dată se acordă avans la specia taurină, în așa fel încât să putem ajuta acest sector de activitate, greu încercat”, a anunțat Petre Daea pe pagina sa de Facebook.

1,3 miliarde de euro ajung la fermierii români până la finalul anului

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dorit să transmită un mesaj de felicitare echipelor care au fost implicate în pregătirea și transferul banilor în conturilor fermierilor și crescătorilor de animale. De asemenea, oficialul român a dat asigurări că sumele din fonduri europene vor intra în posesia fermierilor până la sfârșitul anului. ”Vă felicit pentru munca depusă, vă asigur că avem sumele necesare în buget, suntem organizați pentru acordarea avansului către cei 790.000 de beneficiari care au depus cereri pentru înființarea culturilor și creșterea animalelor. Până la sfârșitul anului, circa 1,3 miliarde euro de la Uniunea Europeană vor ajunge în conturile fermierilor!”,a mai punctat Petre Daea pe pagina sa de Facebook.

APIA a început duminică campania de plată a avansului din subvențiile aferente anului 2022, iar primele sume vor intra direct în conturi începând de astăzi când Trezoreria și băncile își reiau programul de lucru. Conform directorului APIA, Adrian Pintea, primele subvenții vor ajunge în conturi fără decalajul de 5 zile cu care erau obișnuiți fermierii în anii trecuți. Traseul banilor este următorul: autorizarea la plată a subvențiilor de către APIA Central, transferul în contabilitate a subvențiilor, transferul subvențiilor în Trezorerie, transferul subvențiilor în bancă potrivit contului bancar trecut de fermieri în cererea unică, transferul subvențiilor pe card, scrie agrointel.ro. Noutatea pentru anul 2022 este că banii vor intra în conturile fermierilor a doua zi de la transferul în contabilitate. ”De la data autorizării la plată până când intră banii efectiv în cont era un decalaj de aproximativ 5 zile. Am diminuat acest lucru, pentru că au fost alimentate deja conturile APIA, astfel că în primele zile, orice listă va fi autorizată astăzi, mâine va fi și plătită efectiv”, a anunțat Adrian Pintea. Șeful agenției de plăți a precizat că în conturile APIA deja au fost transferate 500 de milioane de euro, bani pentru subvenții necesari pentru primele zile de autorizări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel