Primele sentinţe din România în cazuri de şofat agresiv. Un şofer a câştigat cu ajutorul probei video. Detaliul scăpat de poliţişti
Instanţele din România au dat primele sentinţe pentru şofat agresiv, conform unei modificări a Codului Rutier intrată în vigoare în februarie 2022.
Într-unul dintre dosare, un şofer s-a plâns că a fost provocat de un alt conducător auto, care l-ar fi înjurat şi jignit în public, "iar aceste aspecte nu au fost consemnate în procesul-verbal de contravenţie“. Judecătoria a menținut procesul-verbal de contravenție prin care șoferul a fost lăsat pieton pentru conducere agresivă, arătând că fapta există, iar procesul-verbal este legalm, scrie Adevărul.
Un şofer s-a folosit de proba video pentru a câştiga. Detaliul scăpat din vedere de poliţişti
Într-un proces din Târgu Neamţ, un şofer amendat pentru că ar fi intervenit într-o "hârjoneală a unor poliţişti locali şi apoi a plecat cu derapaj controlat în vederea rotirii autoturismului" a obţinut anularea amenzii cu ajutorul probei video.
Șoferul a arătat că autovehiculul său „nu s-a rotit, ci a luat un viraj chiar lung, pentru a se încadra pe banda de mers din parcare pentru a părăsi parcarea“.
Instanța a dispus anularea sancțiunii arătând că probele Poliției sunt în favoarea șoferului lăsat fără permis. „Din înregistrarea video depusă la dosarul cauzei se observă că autoturismul de culoare închisă care a fost oprit lângă autospeciala Poliției (care avea semnalele luminoase în funcțiune), a traversat parcarea şi efectuând un viraj s-a încadrat pe drumul public. Niciun element din traseul parcurs de respectivul autovehicul nu indică un comportament agresiv
(…). Instanța are în vedere şi împrejurarea că, deşi s-a menționat că a fost înregistrat evenimentul cu bodycam (cameră video de corp – n.r.), această înregistrare nu a fost depusă la dosarul cauzei, astfel încât instanța nu poate reține o altă situație de fapt decât cea care rezultă din imaginile surprinse de camerele aparținând Primăriei orașului TârguNeamț“, se arată în sentința Judecătoriei Târgu-Neamț.
Permisul suspendat 18 luni, amendă de 7000 lei. Ce a făcut o şoferiţă pentru asemenea sancţiuni
O şoferiţă de 24 de ani din judeţul Suceava a fost amendată cu peste 7.000 de lei, iar permisul de conducere i-a fost suspendat pentru mai mult de un an şi jumătate, după ce a refuzat să oprească la semnalul poliţiştilor şi a fugit de aceştia cu maşina pe străzile municipiului.
În cursul urmăririi, tânăra a săvârşit mai multe abateri la regimul rutier, între care depăşiri interzise şi circulaţie pe contrasens. După ce a fost prinsă, ea a fost testată cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ, scrie Rador.
Examen auto, fraudat cu sufleor. Candidaţii dădeau până la 7500 euro ca să treacă
Un instructor auto, împreună cu un alt bărbat, au pus la cale un sistem de fraudare a examenului teoretic auto. Ei cereau candidaţilor sume între 3000 şi 7500 euro pentru a-i ajuta să obţină permisul.
Un instructor auto, în vârstă de 43 de ani, şi un bărbat de 28 de ani au pus la punct un mecanism de fraudare a probei teoretice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere organizat de SRPCIV Bucureşti, suma solicitată candidaţilor fiind cuprinsă între 3.000 şi 7.500 euro.
Cei doi au recrutat zeci de candidaţi din mai multe judeţe, care intrau în sala de examen purtând pe îmbrăcăminte şi în urechi tehnică care le permitea să filmeze monitorul şi să comunice în exterior cu bărbatul de 28 de ani, care juca rolul de "sufleor", acesta din urmă transmiţându-le răspunsurile, scrie Agerpres. CITEŞTE AICI MAI MULTE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News