Primele semne de succes ale presiunilor UE asupra Ungariei: Guvernul de la Budapesta a înaintat în parlament primul proiect de lege anticorupţie
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Premierul Ungariei, Viktor Orban
Premierul Ungariei, Viktor Orban
Guvernul Ungariei a trimis luni în parlament primul dintr-o serie proiecte de lege anticorupţie în încercarea de a evita pierderea unor fonduri europene de miliarde de euro, relatează Reuters.

Comisia Europeană a recomandat duminică suspendarea unor fonduri de 7,5 miliarde de euro din cauza a ceea ce consideră a fi eşecul Ungariei de a combate corupţia şi de a respecta statul de drept.

Bruxellesul a stabilit de asemenea o serie de cerinţe pe care Ungaria trebuie să le îndeplinească pentru a accesa finanţarea, inclusiv o nouă legislaţie, şi despre care Budapesta a spus că vor fi respectate.

Ministrul Justiţiei, Judit Varga, a scris pe pagina sa de Facebook că a înaintat primul proiect de lege în parlament, în contextul în care guvernul "se va concentra pe pregătirea şi implementare angajamentelor (faţă de UE) în următoarele săptămâni şi luni".

"Ungaria va putea intra în 2023 fără să piardă fonduri UE", a precizat Judit Varga.

Proiectul de lege modifică legislaţia cu privire la cooperarea Ungariei cu biroul antifraudă al UE, OLAF, garantând că OLAF primeşte sprijin din partea reprezentanţilor autorităţii fiscale ungare în investigaţiile sale asupra proiectelor finanţate de UE şi obţine acces la date şi documente la faţa locului.

În plus, propunerea schimbă regulile privind fundaţiile de management al activelor statului, obligându-le explicit să lanseze licitaţii de achiziţii publice pentru proiecte şi să înăsprească regulile privind conflictul de interese în managementul lor.

Cazul Ungariei este primul în cadrul unui nou mecanism al UE menit a proteja mai bine statul de drept şi a combate corupţia în blocul comunitar.

Premierul naţionalist Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a avut dispute în mod repetat cu Bruxellesul în legătură cu politicile sale despre care Comisia Europeană susţine că erodează democraţia, notează Agerpres.

Comisia Europeană a propus tăierea a 7,5 miliarde de euro din fondurile Ungariei: Corupție și încălcări ale statului de drept

Comisia Europeană vrea să rețină 7,5 miliarde de euro pe fondul acuzațiilor de corupție și al preocupărilor legate de democrație.

Comisia Europeană a recomandat duminică suspendarea finanțării cu 7,5 miliarde de euro a Ungariei, a declarat comisarul pentru buget Johannes Hahn.

Hahn a spus că propunerea este un răspuns la acuzațiile de corupție și încălcări ale statului de drept împotriva guvernului condus de Viktor Orban.

„Decizia de astăzi este o demonstrație clară a hotărârii Comisiei de a proteja bugetul UE și de a folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura acest obiectiv important”, a spus Hahn.

Dacă majoritatea statelor membre UE susțin propunerea, mișcarea va afecta așa-numitele fonduri de coeziune ale Ungariei, care sunt menite să ajute la aducerea economiilor și infrastructurii țărilor UE la standardele blocului.

Ungaria are termen până pe 19 noiembrie pentru a răspunde preocupărilor UE, conform DW.

UE acuză de multă vreme guvernul conservator că subminează democrația. Joi, membrii Parlamentului European (PE) au votat pentru a condamna alunecarea Ungariei către autoritarism.

Un raport al Comisiei publicat din iulie a remarcat „un mediu în care riscurile de clientelism, favoritism și nepotism în administrația publică la nivel înalt rămân neabordate”.

Propunerea de duminică este prima astfel de mișcare în cadrul unui mecanism introdus de UE în urmă cu doi ani pentru a-și lega bugetului la standardele democratice de bază.

Hahn a spus că UE recomanda suspendarea în ciuda măsurilor propuse de Budapesta pentru a răspunde preocupărilor Bruxelles-ului.

Sâmbătă, Ungaria a declarat că va încerca să pună capăt conflictului cu Bruxelles-ul adoptând o serie de noi legi anticorupție în câteva zile.

Era de așteptat ca măsurile să includă înființarea unui organ independent de supraveghere anticorupție care să monitorizeze utilizarea fondurilor UE, precum și măsuri pentru a face procesul de achiziții publice mai transparent.

„Guvernul fie a acceptat cererile Comisiei Europene, fie, în zonele în care nu le-am putut accepta, am reușit să ajungem la un compromis care să fie satisfăcător pentru ambele părți”, a declarat șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel