Primele imagini cu avionul prăbușit la Buzău. Care sunt posibilele cauze ale accidentului aviatic. UPDATE: Directorul Aeroclubului României, precizări - Video în articol
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Captură video Antena 3 CNN
Foto: Captură video Antena 3 CNN
Au apărut primele imagini cu avionul prăbușit la Buzău.

UPDATE:

George Rotaru, directorul Aeroclubului României, a venit cu mai multe detalii despre accidentul aviatic de la Buzău.

"Astăzi, în timpul unui zbor de antrenament, o aeronavă a noastră, un AN-2, a suferit un incident imediat după aterizare. Din fericire, ambii piloți nu au nicio zgârietură, s-au evacuat, aeronava este avariată. O comisie evaluează acum situația, precum și o comisie a Aeroclubului României", a declarat George Rotaru la Antena 3 CNN.

"Nu este deloc o aeronavă veche. Exemplarul de astăzi este produs în anul 1986 în Polonia, are 5100 de ore de zbor, resursa lui este de 7.400, deci mai avea de zburat două mii și ceva de ore de zbor și cred că îl vom repara și vom zbura în continuare. În cele 5.000 de ore de zbor a lansat zeci de mii de parașutiști, mai avem încă patru astfel de aeronave în dotare și nu am avut niciodată un incident atât de grav cu o astfel de aeronavă", a mai spus acesta.

Cât despre motivul pentru care aeronava era folosită de militari din cadrul Ministerului Apărării, acesta a spus: "Aeroclubul României, ca instituție publică, colaborează foarte mult cu alte instituții, inclusiv cu structuri militare, nu doar pe partea de parașutare, ci și pe multe alte activități, pentru că infrastructura noastră este folosită de alte entități, la fel și noi folosim infrastructura, facem schimb de experiență, organizăm evenimente împreună, avem o colaborare foarte veche, de zeci de ani de zile, și foarte bună".

Știrea inițială:

Au apărut primele imagini cu avionul AN-2, implicat într-un accident aviatic la Buzău. Din fericire nimeni nu a fost rănit în urma acestui incident.

"Vorbim despre un avion AN-2 destul de vechi, dar destul de sigur, considerat de specialiștii în aviație, un AN-2 care fusese cumva închiriat Ministerului Apărării Naționale de către Aeroclubul României pentru a executa sau mai bine spus pentru a ajuta la executarea unor salturi cu parașuta din acea aeronavă a unor militari.

Astfel de salturi au avut loc de altfel în mai multe zone ale țării, asta s-a întâmplat inclusiv în Buzău. Am putea spune că partea bună a ceea ce s-a întâmplat cu aproximativ o oră și jumătate în urmă este faptul că militarii, cei din Ministerul Apărării Naționale, apucaseră să se parașuteze.

Youtube video image

Cum s-a produs accidentul aviatic

Pilotul împreună cu copilotul veneau la aterizare, au apucat să aterizeze pe o pistă cu iarbă, aeronava fiind cunoscută de altfel că poate ateriza în astfel de zone. Viteza era una destul de mică, din informațiile pe care le avem. Acum nu este clar dacă vina este a pilotului sau dacă este vorba despre o rafală de vânt care ar fi putut înclina aeronava, cert este că primele concluzii duc înspre faptul că avionul a atins cu elicea din față o bucată de pământ, apoi s-a răsturnat.

Nici pilotul, nici copilotul nu au fost răniți. Doar ei se aflau în aeronavă, au sosit primele echipaje, inclusiv reprezentanți de la Aeronautică care să investigheze acest incident. (...) Aeronava este foarte veche ca moment al fabricației, dar toate actualizările care sunt făcute, cel puțin teoretic, sunt verificate înainte de a decola. Nu ai cum să decolezi cu un avion fără să-l verifici înainte. Ceea ce ne arată inclusiv imaginile pe care le vedem în momentul de față ar putea duce cel puțin, în primă fază, la două concluzii: fie vorbim despre o eroare de pilotaj, pilotul ar fi putut trage de manșă, să încline avionul și să facă posibilă atingerea elicelor din față astfel încât aeronava să se răstoarne, fie să fi fost vorba despre o rafală de vânt, dar chiar și așa, cel puțin în aviație, tot eroare de pilotaj se numește", a relatat Laurențiu Rădulescu, corespondent Antena 3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel