Primar ucrainean, acuzat de trădare: "A decis să se alăture inamicului"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie creată de Katie Godowski, de la Pexels
Fotografie creată de Katie Godowski, de la Pexels
Un primar ucrainean a fost acuzat recent de trădare pentru că a primit ajutor din partea Rusiei pe fondul războiului aflat în desfășurare între cele două națiuni.

Într-un comunicat de presă de vineri, Parchetul General al Ucrainei a declarat că primarul din Balakliia a fost acuzat recent de „trădare și colaborare” cu Federația Rusă, potrivit News Week.

De când forțele militare ruse au invadat Ucraina pe 24 februarie, luptele dintre cele două țări au continuat în numeroase orașe ucrainene. Ca răspuns la invazia Rusiei, SUA și zeci de țări NATO au condamnat Rusia și au sancționat aspecte ale economiei țării.

„Primarul a decis să se alăture inamicului”

Potrivit comunicatului de presă, primarul a fost ales în 2015 și la scurt timp după ce forțele militare ruse au invadat Ucraina, „primarul a decis să se alăture inamicului”.

Anunțul vine la câteva săptămâni după ce Kyiv Independent a raportat că primarul din Balakliia a fugit din Ucraina și a călătorit în Rusia cu familia sa, citând comentariile făcute de șeful regional al Harkovului, Oleh Synehubov.

„Și-a dat acordul voluntar de a exercita atribuțiile primarului în organismul de autoguvernare locală susținut de regimul de ocupație”, a declarat Procuratura Generală ucraineană într-un comunicat.

Oficialii orașului „să fie loiali atât forțelor de ocupație, cât și Federației Ruse în ansamblu”

Declarația a continuat spunând că pe 28 martie, primarul din Balakliia, care nu a fost identificat, a avut o ședință cu consiliul orașului unde le-a spus oficialilor orașului „să fie loiali atât forțelor de ocupație, cât și Federației Ruse în ansamblu”.

„În aceeași zi, a ținut o întâlnire cu localnicii și a anunțat acordarea de „ajutor umanitar” de către armata rusă, precum și faptul că negociază cu conducerea forțelor de ocupație pentru înființarea de utilități publice în oraș”, se spune în comunicat.

Pe 7 aprilie, Kyiv Independent a raportat că Synehubov a vorbit cu ICTV ucrainean și a spus că Ivan Stolbovyi, primarul din Balakliia, a fost investigat după informațiile că ar fi fugit în Rusia împreună cu familia.

Potrivit Kyiv Independent, Synehubov l-a acuzat pe primar că a cooperat cu armata rusă după ce aceștia au preluat controlul asupra Balakliei.

Un incident oarecum similar a avut loc la începutul lunii martie, când Procuratura Generală ucraineană a deschis o anchetă pentru trădare împotriva Galinei Danilchenko, care a fost numită recent primar al Melitopolului, aflat în prezent sub controlul Rusie .

Potrivit CNN, mai mulți membri ai consiliului municipal din Melitopol l-au acuzat pe Danilchenko de „trădare, pentru încercarea de a înființa un guvern de ocupare în Melitopol”.

„Suspectul le-a cerut cetățenilor ucraineni să-și sprijine și cetățenilor din Melitopol să nu mai reziste forțelor de ocupație”, a declarat Procuratura Generală ucraineană într-un comunicat, a raportat CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel