Primarul liberal din Varșovia recomandă Uniunii Europene să nu dea Poloniei banii din PNRR
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Rafał Trzaskowski
Sursă foto: Facebook Rafał Trzaskowski
Rafał Trzaskowski, primarul Varșoviei, solicită Uniunii Europene să nu de Poloniei banii din PNRR.

Primarul liberal al Varșoviei, Rafał Trzaskowski, a spus că speră că Comisia Europeană să facă mai multe cereri înainte de a transfera fondurile Planului național de redresare în Polonia, ceea ce înseamnă că Polonia ar putea fi nevoită să aștepte și mai mult pentru a debloca zeci de miliarde de finanțare pentru școli, energie, asistență medicală și proiecte cheie de construcție.

„Comisia Europeană asigură că a prezentat guvernului Lege și Justiție (PiS) termeni pentru transferul de fonduri, sunt foarte bucuros de acest lucru”, a spus Trzaskowski. Primarul capitalei poloneze a adăugat că modificarea legii privind Curtea Supremă care include demiterea Camerei de disciplină nu a îndeplinit cerințele stabilite de Comisia Europeană și nu a restabilit în totalitate statul de drept.

„Avem nevoie de o garanție că întregul sistem judiciar nu va fi politizat”, a declarat Trzaskowski.

„Am vorbit cu Ursula von der Leyen și sunt optimist. Comisia Europeană va stabili condiții suplimentare care vor trebui îndeplinite înainte ca banii să fie trimiși în Polonia”, a anunțat Trzaskowski.

Legea privind Curtea Supremă a fost modificată

Joi, Sejm-ul (parlamentul) polonez a promulgat modificarea legii privind Curtea Supremă, inițiată de președintele Andrzej Duda, care include desființarea Camerei de disciplină. Modificarea include și o procedură de „test de imparțialitate și independență a judecătorului”, dar nu va fi aplicabilă hotărârilor care au fost emise anterior. Acum, legea va merge la Senat.

Casarea Camerei de disciplină este una dintre condițiile impuse de Comisia Europeană înainte ca aceasta să ofere Poloniei fonduri din Planul național de redresare. Aceste fonduri vitale rămân blocate din cauza îndoielilor comisiei cu privire la funcționarea sistemului judiciar polonez.

Planul național de redresare prevede că Polonia urmează să primească în jur de 58 de miliarde de euro – 23,9 miliarde de euro sub formă de granturi și peste 34,2 miliarde de euro sub formă de împrumuturi din Fondul de reconstrucție al UE. Principalele teme ale Planului național de redresare sunt inovația, sănătatea, economia, transportul și digitalizarea, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel