Primarul Fritz, nemulţumit că Timişoara nu a primit niciun leu din Fondul de rezervă al Guvernului Cîțu. PSD Timiș va depune plângere penală
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Primarul Fritz, nemulţumit că Timişoara nu a primit niciun leu din Fondul de rezervă al Guvernului Cîțu
Primarul Fritz, nemulţumit că Timişoara nu a primit niciun leu din Fondul de rezervă al Guvernului Cîțu
Primarul Dominic Fritz a acuzat, joi, Guvernul Cîţu de 'răzbunare politică', după ce a fost alocat din Fondul de Rezervă un miliard de lei altor localităţi din ţară, iar Timişoara şi alte comune din judeţ, conduse de primari ai USR PLUS nu au primit niciun leu. 

'Nevoia urgentă a momentului, pentru Timişoara, este susţinerea din bugetul de stat a costurilor pentru continuarea termoficării oraşului. Cvadruplarea preţului de gaz nu va putea fi suportată doar de bugetul local şi nici de abonaţii Colterm. E matematic imposibil. Dacă vrem să avem căldură în spitalele, şcolile şi gospodăriile Timişoarei în această iarnă, Guvernul va trebui să îşi asume o parte a poverii', arată Dominic Fritz într-o postare pe facebook.

Edilul subliniază că Timişoara contribuie substanţial la bugetul de stat al României, dar nu primeşte bani pe măsura contribuţiei, nu doar acum, ci de 30 de ani.

'Adevărul este că Timişoara este ce este prin forţe proprii, datorită spiritului antreprenorial al timişorenilor şi investitorilor care au văzut potenţialul oraşului. (...). Din un miliard de lei pentru municipiile, oraşele şi comunele României, Timişoara nu a primit niciun leu. La fel ca şi celelalte localităţi din Timiş conduse de primari USR PLUS, Dumbrăviţa, Cenad, Foeni. Aceste alocări de fonduri nu sunt 'cadouri guvernamentale', ci reprezintă bani pentru nevoile urgente ale localităţilor noastre, pentru care contribuim în mod generos la bugetul de stat.

Medgidia, oraş din judeţul Constanţa pe care îl respect, are 10% din locuitorii Timişoarei şi a primit o alocare de 20 milioane de lei. Timişoara, nimic. Miroase a răzbunare politică. Dar cu ce sunt de vină timişorenii pentru ce se întâmplă la Bucureşti? Banii din Fondul de rezervă nu sunt pentru primari, nu sunt pentru mine, sunt pentru comunitate, iar Timişoara merită susţinută de către Guvern, oricine ar fi primarul Timişoarei', a mai afirmat edilul Dominic Fritz. 

PSD Timiş va depune plângere penală pentru împărţirea banilor din Fondul de urgenţă al Guvernului

Preşedintele filialei PSD Timiş, deputatul Alfred Simonis, a anunţat, joi, că organizaţia condusă de el va depune plângere penală împotriva Guvernului demis Cîţu pentru modul în care au fost împărţiţi banii din Fondul de urgenţă, întrucât primăriile din judeţ conduse de edili ai PSD au primit 'firimituri', în timp ce localităţile conduse de primari ai PNL şi UDMR au primit 'cozonacul'.

'PSD Timiş va sesiza instituţiile abilitate ale statului şi va înainta plângere penală împotriva celor care au instrumentat această nedreptate. După tentativa de cumpărare de voturi la moţiune în schimbul unor funcţii în administraţie, PNL Timiş continuă asaltul asupra celor mai elementare norme de reprezentativitate, comportându-se ca un veritabil grup mafiot', afirmă preşedintele PSD Timiş, deputatul Alfred Simonis, într-un comunicat remis, joi.

Social-democraţii timişeni i-au acuzat pentru această împărţire a fondurilor şi pe reprezentanţii PNL în judeţ - preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Nica, şi subprefectul cu atribuţii de prefect Ovidiu Drăgănescu.

'Din cei peste 29 milioane de lei alocaţi Timişului din fondul de urgenţă al Guvernului, în ultimele ore de mandat, guvernanţii liberali au decis distribuţia astfel: câteva firimituri localităţilor cu primari PSD şi 'cozonacul' pentru localităţile cu primari PNL şi UDMR. Altfel spus, primăriile cu edili social-democraţi au primit fix 50 de mii lei, în timp ce primarii din 'famiglia' liberală şi primarii UDMR din 'fantastica' coaliţie au primit fiecare câteva sute de mii de lei', menţionează comunicatul.

'În mărinimia lor, guvernanţii liberali demişi şi disperaţi au ţinut cont strict de culoarea politică, acţionând pe principiul nedorit, cine împarte, parte îşi face'

Liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Călin Dobra, atrage atenţia asupra faptului că în această împărţire făcută 'de faţadă' nu s-a ţinut cont de numărul de locuitori dintr-o localitate sau alta, nici dacă e oraş sau comună, nici de mărimea sau de nevoile comunităţilor respective. 'În mărinimia lor, guvernanţii liberali demişi şi disperaţi au ţinut cont strict de culoarea politică, acţionând pe principiul nedorit, cine împarte, parte îşi face', spune Călin Dobra.

Primarul comunei Birda, Marius Stoian, a anunţat prin acelaşi comunicat că edilii PSD din judeţ vor face demersurile necesare pentru a nu accepta aceste sume modice, nejustificat distribuite.

'Aceasta, pentru că nu acceptăm ca locuitorii judeţului Timiş şi implicit ai comunităţilor pe care vremelnic le administrăm să fie nedreptăţiţi. Spre exemplu, localităţii periurbane Giroc cu primar PSD, la un număr de locuitori de peste 18 mii, i-a fost alocată suma de 50 mii lei, în timp ce comunei Tormac, cu primar PNL, i s-a alocat suma de 610 mii lei, la un număr de locuitori de sub trei mii. În plus, nu s-au luat în calcul nici proiectele de dezvoltare ale fiecărei localităţi în parte sau necesităţile respectivelor comunităţi', a argumentat Marius Stoian, preşedintele Filialei Judeţene Timiş a Asociaţiei Comunelor din România. 

Vezi și Cristache Cătălin (PMP): Judeţul Galaţi a primit praful de pe tobă de la Guvernul PNL. A venit rândul liberalilor să ne dea cu flit

FĂRĂ bani de la Guvernul Cîțu pentru PSD și USR. Primarul Toma: O mare nedreptate! O mare mizerie! Zero barat!

Și Constantin Toma, primarul Buzăului, critică alocările diferențiale de bani făcute de Guvernul Cîțu din Fondul de rezervă.

'Este o mare nedreptate! O mare mizerie! Nu ni s-a dat niciun ban, deși avem aceleași nevoi din cauza creșterii prețurilor. Anul trecut Guvernul Orban a făcut exact la fel, zero barat, spre deosebire de ce făcea PSD, pe vremuri, când era o împărțeală echitabilă între primăriile de diferite culori politice. Acum este incredibil ce se întâmplă! Situația este mult mai gravă ca anul trecut!', a declarat primarul Constantin Toma pentru DC News.

'În acest moment, m-am uitat pe Hotărârea de Guvern, nu ni s-a dat niciun leu pentru municipiul Buzău. Am făcut o solicitare de circa 24 de milioane de lei, având în vedere și situația cu termoficarea. Sunt 27 de municipii în România care au această problemă gravă. La primăriile PSD nu s-a dat niciun leu. Înțeleg că aceeași situație este la primăriile USR. Și-a cumpărat voturile de la primarii lor (n.red alegerea lui Florin Cîțu ca președinte PNL după Congres) și asta a fost! Nu se va rezolva nimic până nu pleacă definitiv acest Guvern.', a concluzionat primarul Constantin Toma. Vezi știrea aici!

VEZI ȘI PSD Vrancea: Cîțu își plătește obligațiile politice din banii copiilor și pensionarilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel