Primarul Florea îi cere lui Orban să-l DEMITĂ pe Ciucu de la conducerea ANFP. DOCUMENT
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Daniel Florea, primarul Sectorului 5, îi transmite premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă prin care-i cere să-l demită pe Ciprian Ciucu de la conducerea ANFP.

Iată textul scrisorii deschise semnată de către primarul Daniel Florea: 

"Stimate Domnule Prim-Ministru,

 

            Vă solicit de urgență demiterea din funcție a președintelui Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Ciprian Ciucu, pentru vădite și grave abateri de la atribuțiile sale legale și pentru iresponsabilitatea de care dă dovadă în această perioadă de criză. Acesta sabotează un program educațional al unei autorități publice locale, din rațiuni politice, încălcând astfel Codul Administrativ și afectând interesele a câtorva mii de elevi din Sectorul 5, care provin din medii sociale defavorizate.

Sectorul 5 are în componență 14 zone urbane marginalizate, caracterizate prin sărăcie accentuată. Conform estimărilor, în aceste zone locuiesc peste 5.000 de elevi care urmează cursurile învățământului preuniversitar de stat. În perioada suspendării cursurilor în școli, acești elevi sunt în imposibilitatea de a continua procesul educațional, prin mijloace electronice, din cauza lipsurilor materiale severe. Acești elevi nu au acces la procesul educațional, fiind marginalizați și discriminați.

Ministerul Educației și Cercetării și Inspectoratul Școlar al Municipiului București au dat dovadă de o lipsă totală de implicare pentru facilitarea accesului elevilor din medii defavorizate la educația digitalizată. Mai mult, Ministerul a impus continuitatea procesului de învățământ în mediul electronic, fără a rezolva problema de bază: accesul tuturor elevilor, nediscriminatoriu, la mijloacele necesare pentru educație în mediul online. Așadar,  Ministerul Educației și Cercetării a mai pus în spatele părinților o povară, fără a se gândi la faptul că sute de mii de familii din România abia își pot asigura subzistența.

Pentru a garanta accesul tuturor elevilor, indiferent de situația materială a familiei, la procesul educațional, Primăria Sectorului 5 a inițiat programul ,,Start spre o educaţie digitalizată”. Pe 6 aprilie 2020, Primăria Sectorului 5 a semnat un Protocol de Colaborare cu Telekom România, prin care compania oferă tuturor celor 27.500 de elevi și 3.000 de profesori din Sectorul 5 acces gratuit la o platformă de educație online și cartele sim cu internet, de asemenea, gratuit. În urma reacțiilor pozitive și a solicitărilor din partea părinților, pe 15 aprilie 2020, Consiliul Local al Sectorului 5 a aprobat dezvoltarea programului, prin achiziția de telefoane mobile inteligente pentru elevi și tablete pentru profesori. Acestea vor fi achiziționate, la cererea părinților, pentru a garanta accesul tuturor la procesul educațional. Achiziția este de tip ”acord cadru”, iar cantitatea minimă care va fi achiziționată de Primăria Sectorului 5 este de 651 de telefoane și 16 tablete – toate achizițiile fiind fundamentate ferm de cererile părinților, acum în număr de peste 5 000.

În această perioadă de criză, în care Primăria Sectorului 5 a fost singura instituție care s-a preocupat la modul real de elevii care provin din medii defavorizate, un individ fără competențe și fără experiența necesară, Ciprian Ciucu, în poziția de președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, își permite să lanseze atacuri politice iresponsabile și să încerce să zădărnicească eforturile administrației locale de a oferi acces la educație tuturor copiilor în perioada de criză.

Codul Administrativ reglementează clar profesionalismul, imparțialitatea, interdicțiile și limitările în ceea ce privește implicarea în activitatea politică a funcționarilor publici, obligații care trebuie respectate mai ales de președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici:

- Art. 431 Profesionalismul și imparțialitatea:

(1) Funcționarii publici trebuie să exercite funcția publică cu obiectivitate, imparțialitate și independență, fundamentându-și activitatea, soluțiile propuse și deciziile pe dispoziții legale și pe argumente tehnice și să se abțină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice ori prestigiului corpului funcționarilor publici. (...)

(3) În exercitarea funcției publice, funcționarii publici trebuie să adopte o atitudine neutră față de orice interes personal, politic, economic, religios sau de altă natură și să nu dea curs unor eventuale presiuni, ingerințe sau influențe de orice natură.

- Articolul 436 Interdicții și limitări în ceea ce privește implicarea în activitatea politică:

(2) Funcționarii publici au obligația ca, în exercitarea atribuțiilor ce le revin, să se abțină de la exprimarea sau manifestarea publică a convingerilor și preferințelor lor politice, să nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizație căreia îi este aplicabil același regim juridic ca și partidelor politice.

(3) În exercitarea funcției publice, funcționarilor publici le este interzis:

(...) d) să se servească de actele pe care le îndeplinesc în exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru a-și exprima sau manifesta convingerile politice.


Având în vedere motivele menționate mai sus, considerăm că Ciprian Ciucu afectează iremediabil imaginea și prestanța Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și orice comunicare a acestei instituții către Primăria Sectorului 5, începând din acest moment, poate fi prezumată ca un act de abuz în serviciu, vizând exclusiv interese politice.

În acest context, vă solicit demiterea urgentă a lui Ciprian Ciucu din funcția de președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, pentru evidentă și gravă incompetență."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel