Primarul din Sfântu Gheorghe, amendat pentru că a arborat, ilegal, doar steaguri maghiare în oraș
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Primarul din Sfântu Gheorghe, amendat pentru că a arborat steaguri maghiare în oraș  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Primarul din Sfântu Gheorghe, amendat pentru că a arborat steaguri maghiare în oraș / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Prefectura Judeţului Covasna a aplicat şi anul acesta o amendă în cuantum total de 10 000 de lei primarului oraşului Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, în urma faptului că a arborat steaguri maghiare în oraş, cu ocazia zilei de 15 martie.

Primarul UDMR a primit hotărârea în acest sens miercuri, amenda aplicată de prefectură fiind semnată de subprefectul Cosmin Boricean. La fel ca în ultimii doi ani, prefectura a constatat şi anul acesta două încălcări ale legii. În baza legii cu privire la arborarea steagurilor a fost aplicată o amendă de 5000 de lei, în urma faptului că alături de cele 32 de steaguri maghiare nu a fost arborat şi câte un steag românesc. O altă amendă de 5000 de lei a fost aplicată pentru utilizarea unor simboluri în formă de inimă, de culoare roşu-alb-verde.

Cosmin Boricean ocupă fotoliul de subprefect temporar, până ce István Ráduly, primarul din Ozun, urmează să fie instalat în funcţia de prefect al judeţului. În anii trecuţi, acesta din urmă a fost, la rândul său, amendat pentru utilizarea simbolurilor maghiare.

Despre amenzile primite, Árpád Antal a declarat că va contesta şi anul acesta procesul-verbal prin care i s-a aplicat amenda. “Dacă va costa câte 10 000 de lei pe an să ne putem folosim simbolurile, eu voi achita în fiecare an această sumă”, a spus primarul din Sfântu Gheorghe. Edilul s-a plâns că “nu vor să înţeleagă faptul că roşul, albul şi verdele nu reprezintă statalitatea maghiară, ci este un simbol al comunităţii maghiare”, aşadar nu a fost arborat drapelul Ungariei, ci cel al comunităţii maghiare.

Deşi în ordonanţa de guvern cu privire la arborarea drapelului scrie că “minorităţile etnice care au o organizaţie naţională pot folosi propriile simboluri la evenimentele lor”, Prefectura Judeţului Covasna susţine că, în spiritul legii, alături de un drapel maghiar ar trebui arborat întotdeauna şi un drapel românesc. În ultimii ani, Árpád Antal a contestat amenzile aplicate de prefectură, iar instanţa a emis diferite sentinţe cu privire la cazuri: uneori, argumentele primarului au fost acceptate, în alte ocazii, amenda aplicată de prefectură a fost reconfirmată, precizează Hirado.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel