Data publicării:

Primarul Chițac, acuzat de viceprimarul USR că a ținut la secret afacerea cu Hanul Balcan

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Politica
WhatsApp

Primarul Vergil Chițac este acuzat, de viceprimarul Florin Cocargeanu, că a ținut la secret o mare afacere cu miză de 650.000 euro.

Constantin Ion, un fost prefect al Constanței, care conform CV-ului a fost angajat doar la stat, a achiziționat un han de 1.700 mp cu 650.000 de euro. Clădirea Hanul Balcan se află în stadiu avansat de degradare și necesită sume importante pentru reabilitare și punere în circuitul turistic.

În acest timp, deși inițial Primăria Constanța a transmis ferm că vrea să cumpere monumentul istoric și a trecut Hanul Balcan inclusiv în strategia culturală a municipiului, în cele din urmă nu și-a mai exercitat dreptul de preempțiune asupra imobilului.

Florin Cocargeanu, viceprimarul USR al Constanței, acuză că solicitarea pentru exercitarea dreptului de preempțiune a fost ținută în birourile primăriei prea mult timp, până când imobilul a fost vândut lui Constantin Ion, numit prefect de Guvernul Ponta.

La 17 iunie 2022, soții Constantin și Cătălina Ion plăteau 650.000 de euro celor nouă proprietari ai Hanului Balcan și astfel achiziționau imobilul de 1.700 de mp din centrul Constanței, pe strada Ștefan cel Mare.

Constantin Ion este fost prefect al județului Constanța, a fost angajat doar la stat, conform CV-ului publicat pe site-urile instituțiilor publice, și în momentul de față este director al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Constanța.

A fost întrebat de unde a avut cei 650.000 de euro pentru achiziționarea monumentului istoric:

 

 

“Am răspuns deja la această întrebare, sunt sigur că o regăsiți în mai multe materiale. Următoarea”, ne-a răspuns scurt Constantin Ion, care făcea referire la declarațiile date pe acest subiect în presa locală constănțeană, în care preciza că este “un efort financiar al întregii familii”.

Am insistat și l-am rugat să fie mai explicit și să ne spună cine mai exact a participat la acest “efort”.

“Vă rog să trecem de prima întrebare dacă vreți să vă răspund la toate”, a replicat Constantin Ion, care a mai precizat că dorește să renoveze Hanul și să-l exploateze: “Îl redăm folosinței turistice. Restaurant”, scrie https://www.info-sud-est.ro/cum-a-cumparat-un-fost-prefect-al-constantei-toata-viata-bugetar-ruina-unui-han-cu-650000-de-euro-va-tot-invartiti-in-jurul-banilor-primaria-nu-si-a-exercitat-dreptul-de-preemptiune-desi-anuntase-ca-vrea-sa-puna-in-valoare-monumentul-istoric/

Doar că monumentul istoric de categoria B este compus din patru clădiri care, desfășurat, ajung la aproximativ 2.500 de mp. Totul este o ruină și necesită reabilitare majoră. În condițiile în care prețurile pentru restaurarea monumentelor istorice sunt semnificativ mai mari comparativ cu imobilele obișnuite, iar clădirea este de asemenea, de dimensiuni considerabile, l-am întrebat pe Constantin Ion cât crede că vor costa toate lucrările și de unde are banii necesari.

“Încă nu am făcut un calcul în momentul acesta. Prețurile sunt mari la orice construcție în momentul acesta, nu neapărat că este monument istoric. Vă tot învârtiți în jurul banilor. Voi vinde alte proprietăți”, a conchis Constantin Ion.

Conform propriului CV, Constantin Ion a fost angajat doar la stat, ocupând diferite funcții în instituțiile publice. În perioada 2001-2009 a fost angajat în cadrul Primăriei Constanța și Consiliului Județean Constanța, apoi director al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Constanța, în mai multe rânduri, Prefect în perioada 2015-2016, numit în funcție în timpul guvernării Ponta sau secretar general al Ministerului Sănătății în timpul guvernelor Grindeanu și Tudose.

A obținut în 2015 certificate de atestare a competențelor profesionale de la Colegiul Național de Informații, iar în 2016 de la Colegiul Național de Apărare.

Viceprimarul USR al Constanței acuză că i-a fost solicitat avizul pentru cumpărare după ce imobilul a fost vândut

“Ori a fost neglijență, ori incompetență ori chiar nu s-a vrut”, ne-a spus Florin Cocargeanu, viceprimarul USR al Primăriei Constanța, despre posibilitatea administrației locale de a achiziționa acest monument istoric din centrul municipiului.

Cronologia făcută de viceprimar:

”5 mai: Proprietarii au trimis înștiințare către primărie că vor să vândă și bănuiesc că în același timp și către Ministerul Culturii. Conform legii trebuiau să se adreseze către autorități pentru exercitare sau neexercitarea dreptului de preempțiune.17 mai: Se primește adresă de la minister prin care ministerul anunță că nu își exercită dreptul de preempțiune.21 iunie: Mi se aduce la cunoștință, primesc de la primar solicitarea de a da un punct de vedere până pe 27 iunie, referitor la achiziționarea hanului. Dar termenul pentru exercitarea dreptului de preempțiune expirase deja pe 2 iunie”, a declarat viceprimarul Florin Cocargeanu pentru Info Sud-Est.

Conform informațiilor din cartea funciară, fostul prefect al Constanței a achiziționat imobilul în data de 17 iunie, iar tranzacția a fost înscrisă la OCPI pe 20 iunie.

“Acea adresă venită pe 17 mai nu a fost adusă niciodată la cunoștința consilierilor locali. Până pe 21 iunie eu nu am știut că ministerul nu și-a exercitat dreptul de preemțiune. E o problemă pe circulația documentelor, nu pot spune că e vina primarului. El a primit pe 20 iunie”, a mai declarat Cocargeanu.

“A stat o săptămână la secretarul general și încă vreo două săptămâni la patrimoniu. Eu îmi fac acum propria anchetă, am solicitat informații de la secretariatul general și de la patrimoniu. În final, eu am dat punct de vedere primarului să fie achiziționat, că e conform strategiei culturale, că este conform guvernării locale. Până la final primăria nu a mai dat nimic. Eu nu vreau să o lăsăm așa, trebuie să vedem despre ce a fost vorba”, a conchis viceprimarul USR al municipiului Constanța.

Primăria municipiului Constanța nu a răspuns solicitării ISE pentru un punct de vedere, transmisă la 8 august.

Solicitarea a ajuns și la Consiliul Județean, care a dat avizul în timp legal

 

 

Consiliul Județean și Primăria Constanța au primit în aceeași perioadă solicitarea de exercitare a dreptului de preempțiune. În timp ce Consiliul Județean a transmis un răspuns în termenul prevăzut de lege, Primăria a ținut la sertar solicitarea până când imobilul a fost vândut, mai scrie sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel