Data actualizării:
Data publicării:

Primarii și prefecții, complici în încălcarea legii în cazul inundațiilor din Galați și Vaslui

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Primarii din mai multe localități din România nu aplică legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor, iar sancțiunile nu sunt puse în aplicare, deși legea le impune acest lucru. Primarul din Murgeni, Eduard Cazacu, și primarul din Slobozia Conachi, Dragomir Emil, au confirmat că nu au aplicat sancțiuni, invocând dificultăți și lipsa de implicare a cetățenilor. Prefectul de Vaslui, Daniel Onofrei, a demonstrat necunoașterea atribuțiilor legale, afirmând că nu este responsabilitatea dânsului să ia măsuri de prevenire a dezastrelor, deși legea prevede contrariul.

De ani de zile, primarii nu reușesc să implementeze legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor, iar în multe cazuri, nu există nici măcar indicii că ar fi încercat să o facă. Asigurarea, pe care fiecare proprietar ar trebui să o încheie, are un cost anual de doar 100 de lei. Este dificil de crezut că într-o gospodărie nu s-ar putea aloca 8,50 lei lunar pentru protecția locuinței.

Lipsa unei astfel de polițe reprezintă o contravenție, iar amenda, cuprinsă între 100 și 500 de lei, este relativ mică. Totuși, este evident mai avantajos să achiți costul asigurării decât să plătești amenda.

Acum că s-a produs deja dezastrul, în contextul inundațiilor din județele Galați și Vaslui, Guvernul dă câte 10.000 de lei fiecărei familii sau persoane singure afectată de ape. Până zilele trecute, Legea 260/2008 spunea că, în situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigură locuințele aflate în proprietate, nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local. 

Asigurarea obligatorie de locuință (PAD) costă 10 Euro (50 de lei) sau 20 Euro (100 de lei) și acoperă trei riscuri standard: inundații, cutremure și alunecări de teren. Suma asigurată este de 20.000 de euro în cazul asigurării PAD de 20 de euro, respectiv 10.000 de euro în cazul asigurării PAD de 10 euro. Așadar, oamenii ar fi primit mai mulți bani dacă aveau asigurări, mai ales că nu e prima dată când vin apele peste ei. Dar cine să se ocupe?

Primarii habar nu au, nu cunosc legea, nu aplică sancțiuni. Dacă s-ar trimite înștiințări, dacă s-ar aplica amenzi așa cum prevede legea, toată lumea ar fi asigurată și nu s-ar mai aloca bani din alte părți, în speță, de la Guvern.

L-am contactat pe Eduard Cazacu, primarul municipiului Murgeni, oraș afectat de inundații. Ne-a spus că "nici un cetățean nu avea poliță de asigurare împotriva dezastrelor".

Întrebat dacă primăria a respectat legea și dacă a aplicat sancțiuni, primarul de la PSD a spus: "Nu am aplicat nicio sancțiune". I-am subliniat faptul că este de datoria autorităților locale să sancționeze cetățenii care nu respectă legea, iar domnul primar s-a arătat vizibil iritat de faptul că îi spun ce funcția îi cere să facă: "Domnule, cred că este momentul nepotrivit să vorbim despre așa ceva. Veniți dumneavoastră aici să discutați cu cetățenii. Dacă aveți alt subiect sau alte întrebări, mai discutăm. Eu nu știu unde vreți să bateți dumneavoastră cu asigurările astea, nu văd rostul. Poate după acest dezastru o să meargă cineva din poartă în poartă. E treaba asiguratorilor!", spune edilul de la Murgeni.

Conform Legii nr. 260 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, alin. (29), lit. b), constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către primari și de către persoanele împuternicite în acest scop de către aceștia. 

"Nu e menirea mea ca primar să sancționez", ne mai spune Cazacu. "Poate ne ajutați dumneavoastră să îi facem pe cetățeni să conștientizeze", mai spune el, spălându-se, practic, pe mâini cu atribuțiile. Se pare că importantă este doar funcția, tot ce contează este să fii primar, de cetățeni să se ocupe altcineva. 

Se pare că toți primarii au o colaborare excelentă cu prefectura, atât cei din Vaslui, cât și cei din Galați. O colaborare atât de bună încât nu se mai fac verificări de niciun fel. Potrivit articolului 257 din Codul administrativ, prefectul dispune, în calitate de preşedinte al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, măsurile care se impun pentru prevenirea situațiilor de urgență. Niciunul dintre cei doi prefecți nu a făcut acest lucru, și ne-o confirmă chiar primarii: "Nu, nu s-au pus aceste probleme, nu ne-a verificat nimeni și nu s-au luat măsuri de prevenire", ne mărturisește Eduard Cazacu.

Situația e asemănătoare și în comuna Slobozia Conachi, în județul Galați. Primarul PSD, Dragomir Emil, a declarat pentru DCNews că "nu chiar toată lumea are asigurări, doar vreo 60 la sută, cam așa". Nici aici nu s-au aplicat sancțiuni.

Întrebat de ce nu a aplicat măsurile prevăzute de lege, edilul s-a enervat și ne-a spus: "De unde să își facă oamenii asigurări? Vă rog să-mi puneți întrebări despre dezastru, ce mai aveți, acum! Haideți, că am treabă". Nici în comuna Slobozia Conachi nu au fost luate măsuri de prevenire, mai ales că aici, în 2013 și în 2016, au mai fost inundații. 

Primarul comunei Costache Negri, Ștefan Luca de la PSD, aflat la începutul celui de-al doilea mandat, a declarat că nu deține un număr exact al locuințelor asigurate din comună, estimând că jumătate dintre casele afectate de recentele inundații nu aveau asigurare. Deși nu era la curent cu obligația de a sancționa proprietarii care nu dețin polițe de asigurare obligatorie (PAD), edilul a spus "îmi asum dacă e vorba de o greșeală".

Ne asumăm, domnule primar, dar oamenii aceia au rămas fără casă, iar acum nu vor avea bani cu care să își ridice una nouă sau să o repare pe cea afectată.

Așa cum am spus mai sus, prefectura colaborează "foarte bine" cu primăriile, din spusele primarilor. Doamna prefect de Galați, Andreea Naggar, nu a răspuns la telefon, probabil e ocupată cu trimiterea pe teren a Compartimentului pentru situații de urgență.

Prefectul de Vaslui, Daniel Onofrei, demonstrează necunoașterea atribuțiilor legale

 

Prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei, ne-a dat o declarație surprinzătoare, afirmând că „nu este treaba lui”. Conform spuselor acestuia, rolul său ar fi limitat doar la organizarea comisiilor pentru constatarea pagubelor, nu și la monitorizarea respectării obligațiilor legale de către primari. 

Prefectul este garantul respectării legii la nivel local, iar prevenirea şi reducerea efectelor situaţiilor de urgenţă  intră în sfera sa de responsabilități. Așa cum am spus mai sus, potrivit articolului 257 din Codul administrativ, prefectul dispune, în calitate de preşedinte al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, măsurile care se impun pentru prevenirea situațiilor de urgență

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel