Data actualizării:
Data publicării:

Primarii, FĂRĂ BANI, dar cu PUTERE în TURISMUL din România, prin CONTROVERSATUL OMD. Murad pune REALITATEA pe masa ministrului Cadariu: 90% nu ne bagă în seamă!

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Ce este OMD-ul și cum este blocat turismul/foto pexels - captură video/ colaj dcnews.ro
Ce este OMD-ul și cum este blocat turismul/foto pexels - captură video/ colaj dcnews.ro

Administrațiile locale sunt parte importantă în turismul românesc, alături de infrastructura de transport și mediul privat, respectiv investitorii. Dar primarii, surpriză, nu au bani. Totuși, ei contează extrem de mult în întreg sectorul turistic. Mohammad Murad a expus, în direct, realitatea din turismul românesc chiar ministrului Turismului, Constantin-Daniel Cadariu. 

Ministrul Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a vorbit, pentru DCNews, în emisiunea ”De Ce NU în România?”, despre Organizațiile de Management al Destinațiilor (OMD), ca fiind ”calea principală prin care s-ar putea privi unitar și la nivel de destinație, dar și la nivel regional sau național, problematica dezvoltării turistice și a promovării turismului”. 

Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, amintește că OMD-ul a fost inițiat prima oară în urmă cu 20 de ani, în încercarea de a face o Administrație a Stațiunilor Turistice, în care ”privatul să aibă interes”.

Primarii, fără bani, dar cu putere! 

”Produsul turistic are trei componente mari și late: Transportul, foarte importantă, una dintre cele mai importante, a doua este industria hotelieră, adică noi, mediul privat, iar a treia este reprezentată de administrațiile locale și, probabil, și de o anexă centrală, care să promoveze România turistică în străinătate.” a punctat Murad.

”Noi am propus OMD-ului să administrăm acea zonă, pentru că tot timpul primarii spun că n-au bani, n-au fonduri și am constatat că legea nu este funcțională, din toate punctele de vedere. Primarii nu sunt în stare, au trecut 30 de ani și n-au fost în stare să-și asume în totalitate ce înseamnă o stațiune turistică unde vin sute de mii de turiști, nu au putut să facă față unui lucru atât de important pentru noi. Apoi vine OMD-ul și le dă tot lor 50% din vot, adică noi nu putem face nimic fără ei. Vi se pare normal?” este problema ridicată de omul de afaceri. 

Cât de mult bine există în turism

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, consideră că problema trebuie nuanțată, afirmând că ”sunt destule cazuri în România, în care administrațiile locale conlucrează extrem de bine cu cei care activează în domeniul turismului, în interes comun.” A dat ca exemple Oradea, Sibiu sau chiar Mangalia. ”Nu, cu Mangalia nu sunt de acord” a intervenit Murad. ”Sunt și lucruri bune” a insistat ministrul. ”Izolate” a subliniat Murad. ”Nu există numai rău, există și bine” consideră ministrul Cadariu. 

”90% din zona politică nu ne bagă în seamă”

”Cheia succesului în a promova o destinație o reprezintă colaborarea și încrederea între cei care activează în turism și administrația locală. Altfel, putem face orice lege, putem pune orice procente la nivel de decizie. Dacă nu există interes comun și încredere, nu va da rezultate!” este ferm ministrul Cadariu. ”90% din zona politică nu ne bagă în seamă” a insistat Mohammad Murad, președintele FPTR, subliniind că totul funcționează doar la televizor. ”Nu am niciun interes politic... dar nu e normal să stea drept un investitor în fața unui primar sau, dacă are culoare ”galbenă”, să se certe cu cel ”roșu” și așa mai departe, adică să aduci în fiecare zi politica pe masă.” a punctat Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari investitori în turismul românesc. Mai mult, el a afirmat că aproximativ 1,5 milioane, chiar 2 milioane de euro au fost colectați de anul trecut în Mangalia, afirmându-i ministrului: ”Eu vă garantez că vara viitoare nu se va întâmpla nimic. De 30 de ani vorbim, dar nu avem fapte.”

După 10 ani, tot la început de drum!

OMD-ul, conform lui Mohammad Murad, nu este înțeles. El a propus o întâlnire cu marii investitori din turism și factorul decizional, în urma căreia să fie foarte clar ce este și în ce scop. 

”Un OMD, în fond, reprezintă o asociere, un parteneriat, între autorități și privați, despre asta discutăm. Legislația din România are la bază autonomia locală, în sensul acesta există un întreg cod administrativ, care definește și conceptul și modul în care funcționează. Noi trebuie să ținem cont de realitățile de la care plecăm. Printr-o legislație specifică, nu putem modifica actualul cod administrativ, trebuie să găsim cea mai bună soluție.” a afirmat ministrul Cadariu. Conform acestuia, primăriile nu pot fi obligate să facă parte din OMD.

Fără putere, fără interes turistic, recunoaște ministrul Cadariu

”Mai există o problemă care vine de cel puțin 10 ani din urmă: nu au apărut normele de aplicare pentru constituirea acestor OMD-uri și nu au putut fi clasificate de către minister. Suntem, cumva, la un început de drum” recunoaște ministrul Cadariu. El afirmă în ceea ce privește Consiliile Locale, dacă ar avea putere de decizie doar 10% în OMD, în multe cazuri, nu vor fi interesate să formeze OMD-uri: ”Atunci nu avem momentul zero, nu se vor constitui”. 

”În capitalism, asta este baza, concurența!”

De altă părere este Mohammad Murad, ceea ce confirmă că sunt multe puncte de vedere asupra OMD-ului. Omul de afaceri spune că ar avea interes Consiile Locale. ”Singura soluție este să ajungi în concurență! Eu vă garantez că dacă, de exemplu, în Mamaia, există OMD și funcționează, cei din Eforie și Costinești și Sud vor fi foarte revoltați să facă la fel, altfel mor toți! Și primarul, și consiliul local, și omul de afaceri! În capitalism, asta este baza, concurența!” a subliniat Murad, care a insistat că OMD-ul nu este funcțional atât timp cât decizia aparține primarului. 

Ministrul Turismului recunoaște că nu va fi gata niciun OMD până la 1 iulie. El spune că au termen până în octombrie să prezinte CE toată legislația, inclusiv norme de aplicare, pentru a atrage banii din PNRR. Ministrul Cadariu afirmă că își propune să devanseze termenul și să rezolve problema legislației până în 1 iunie. 

”Dacă nu suntem majoritari, nu suntem interesați de OMD. Colegii mei m-au rugat să vă transmit oficial că nu mai suntem interesați dacă rămânem la 50% - 50%” l-a atenționat Murad pe ministrul Cadariu. 

Vezi emisiunea completă: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel