Data publicării:

Primăria Cluj-Napoca are 945 de angajați. Câți avea în 2020. Urmează ședința Consiliului Local decisivă

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: DC News
FOTO: DC News

Primăria Municipiului Cluj-Napoca ne-a răspuns în legătură cu reforma personalului angajat, în contextul unui aparat bugetar suprasolicitat.

După anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu, legat de reforma prin care urmau să se desființeze ”mii de posturi de șefi”, în vederea reducerii cheltuielilor bugetare, am solicitat Primăriei Municipiului Cluj-Napoca situația privind punerea în aplicare a reformei personalului angajat din cadrul acesteia.

Conform biroului mass-media al Primăriei Cluj-Napoca, ”aparatul de specialitate al primarului Municipiului Cluj-Napoca, există o serie de prevederi legale relevante. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 5, lit. hh) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare: hh) primăria comunei, a orașului, a municipiului, a subdiviziunii administrativ-teritoriale - structură funcțională fără personalitate juridică și fără capacitate procesuală, cu activitate permanentă, care duce la îndeplinire hotărârile autorității deliberative și dispozițiile autorității executive,
soluționând problemele curente ale colectivității locale, constituită din: primar, viceprimar, administratorul public, consilierii primarului sau persoanele încadrate la cabinetul primarului și aparatul de specialitate al primarului.

Potrivit art. 69 din OUG nr. 115/14.12.2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, ”termenele (31.12.2023) prevăzute la alin. (3) al art. XVII, alin. (6) al art. XVIII, la alin. (7) al art. XX și la alin. (7) al art. XXIX din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung se prorogă până la data 30.06.2024”, ne-a transmis Primăria Cluj-Napoca.

Reformarea, decisă în ședința de CL

De asemenea, că ”urmează să fie întocmită documentația Proiectului de hotărâre privind unele măsuri referitoare la organizarea și funcționarea Primăriei municipiului Cluj-Napoca, în vederea includerii pe ordinea de zi în ședința Consiliului local, cu respectarea termenului prevăzut de art. 69 din OUG 115/14.12.2023, ținând cont de măsurile impuse de Legea nr. 269/2023”.

Astfel, pe lista măsurilor ce vor intra în ședința de Consiliu Local se află ”încadrarea în numărul de posturi pentru cabinetul Primarului municipiului Cluj-Napoca la 4 posturi pentru cabinetul primarilor municipiilor reședință de județ, numărul total al funcțiilor publice/contractuale de conducere trebuie să fie de maximum 8% din numărul total al posturilor aprobate la nivel de ordonator principal de credite, reducerea cu 10% a posturilor aprobate, desființarea posturilor (funcții publice/contractuale de conducere) de șef birou și a structurilor de birou, organizarea structurilor organizatorice cu respectarea normativelor de personal, conform prevederilor art. XX, alin. (1) și art. XXI, alin. (1) din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung:

a) pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuție;

b) pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 20 de posturi de execuție;

c) pentru constituirea unei direcții generale este necesar un număr de minimum 35 de posturi de execuție”, se mai arată în răspunsul Primăriei Cluj-Napoca.

Primăria Cluj-Napoca, mai puțini angajați decât în 2020

În ceea ce privește numărul de angajați, acesta a scăzut de la atribuirea mandatului pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca de la 986 (20 octombrie 2020), la 945 de persoane (la data solicitării informațiilor, 10 mai 2024).

”Posturile pe care sunt încadrate persoanele angajate în cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca sunt prevăzute Statul de funcții (Anexa 2) la Hotărârea nr. 581/12.07.2023 privind unele măsuri referitoare la organizarea și funcționarea Primăriei municipiului Cluj-Napoca, fiind stabilite în conformitate cu prevederile anexei nr. VIII cap. I lit. A pct. III și cap. II lit. A pct. IV. din Legea-cadru nr. 153/28.06.2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.

Prin hotărârile Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, prin care s-au aprobat Organigramele, Statele de funcții și Regulamentule de organizare și funcționare ale Primăriei municipiului Cluj-Napoca (Hotărârea nr. 172/2021, Hotărârea nr. 420/2022 și Hotărârea nr. 581/12.07.2023) s-a avut în vedere:

- modernizarea structurilor instituționale prin reorganizarea compartimentelor de muncă precum și relațiile funcționale ierarhice și de colaborare dintre acestea în vederea furnizării de servicii publice de înalt profesionalism, servirea interesului public, eficacitate, transparență, independență, promptitudine, integritate, în concordanță cu prevederile legale;

- asigurarea cu resurse umane pentru desfășurarea activităților compartimentelor de muncă și îndeplinirea obiectivelor ce revin instituției ținând cont de creșterea volumului de muncă în cadrul compartimentelor de muncă privind activitățile de control, gestiune, raportarea datelor, juridic, consultație, arhivă, digitalizare, achiziții, gestionarea fondurilor europene/alte surse de finanțare nerambursabile necesare în implementarea proiectelor, etc”, a mai transmis Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin biroul  mass-media.

Citește și: Ministerul Agriculturii are 699 de angajați. În total, în unitățile subordonate, sunt 14.264 de angajați. Când va aplica ”cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluție”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel