Primăria Botoșani anunță majorări de impozite de până la 400% pentru clădirile aflate în stare de degradare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Primăria Botoșani anunță majorări de impozite de până la 400% pentru clădirile aflate în stare de degradare
Primăria Botoșani anunță majorări de impozite de până la 400% pentru clădirile aflate în stare de degradare
Proprietarii clădirilor din Botoșani vor plăti impozite cu până la 400% mai mari dacă țin imobilele în paragină.

Clădirile aflate într-o avansată stare de degradare, fie că sunt monumente istorice, fie că sunt construcţii obişnuite, vor fi supuse unei impozitări majorate cu până la 400%, a declarat luni, primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei.

Potrivit acestuia, măsura va fi aplicată inclusiv fabricilor din Zona industrială, ai căror proprietari nu au luat măsuri pentru întreţinerea clădirilor.

'Este obligaţia noastră să ne ocupăm de patrimoniul municipiului'


"Este obligaţia noastră să ne ocupăm de patrimoniul municipiului, indiferent că este proprietatea celor privaţi sau în proprietatea statului. În acest sens, avem şi clădiri monumente istorice care sunt degradate, dar şi alte tipuri de clădiri care afectează urbanistic Botoşaniul şi atunci cel mai eficient mijloc să facem ca Botoşaniul să arate într-un mod corespunzător este o măsură coercitivă", a afirmat Andrei, pentru Agerpres.

Cine formează comisia care va constata/analiza starea de degradare a imobilelor



Conform unei hotărâri adoptate recent în Consiliul Local, starea de degradare a imobilelor va fi constatată de o comisie formată din angajaţi ai Primăriei Botoşani, atât de la Poliţia Locală, cât şi de la Serviciul de urbanism. Majorările de impozite vor fi, ulterior, aprobate în Consiliul Local. Municipalitatea are în vedere, de asemenea, supraimpozitarea terenurilor neîntreţinute.

Impozite similare și în alte orașe, precum Oradea, Cluj, Brăila, Constanța. Impozit cu 500% mai mare pentru clădirile lăsate în paragină, la Brăila, în 2021

Proprietarii clădirilor din centrul istoric al Brăilei aveau de plătit, în 2021, impozite de șase ori mai mari pentru imobilele/clădirile aflate în paragină.

Pentru un hotel construit pe vremea regelui Carol I, care se află în paragină și stă să se prăbușească, impozitul către bugetul local s-a ridicat la aproximativ 300.000 de lei pe an, aproximativ 60.000 de euro.

Însă măsura a venit și cu o recompensă pentru cei care s-au conformat și și-au reabilitat, modernizat, clădirile. Au fost scutiți de la plata impozitului timp de trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel