Data publicării:

Prima tranșă de gaz pentru Republica Moldova NU este din Rusia

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pexels / Prima tranșă de gaz pentru Republica Moldova NU este din Rusia
Pexels / Prima tranșă de gaz pentru Republica Moldova NU este din Rusia

Republica Moldova a primit o primă tranșă de gaz, furnizat de o țară europeană. 

Moldova a primit „prima” livrare de gaze non-rus, în timp ce țara se confruntă cu o criză energetică severă, relatează Euronews. Livrarea de un milion de metri cubi de gaze naturale a fost furnizată de PGNiG din Polonia.

Chișinăul a spus că „achiziționarea eșantionului” din Polonia este menită „să testeze capacitatea de a importa gaze din surse alternative și să echilibreze presiunea scăzută din sistemul de alimentare cu gaze naturale”.

Reprezentanții au adăugat că oferta de la PGNiG a fost una dintre cele șapte pe care compania de stat Energocom le-a primit după lansarea unei licitații. Livrarea a avut loc la patru zile după ce Moldova a declarat starea de urgență pentru o lună pentru a asigura aprovizionarea cu gaze pe fondul crizei din cauza creșterii prețurilor.

Sursele regenerabile nu fac față

Livrarea se produce pe măsură ce costul gazului crește în altă parte în Europa, pe fondul unei furtuni de factori, inclusiv cererea crescută după criza COVID-19, stocurile existente fiind reduse de ierni mai lungi și condițiile meteorologice extreme, ceea ce înseamnă că sursele regenerabile nu sunt capabile să umple deficitul.

Aproape toate importurile sale de gaze provin din Rusia prin Moldovagaz, companie formată cu gigantul rus Gazprom. Un interconector de gaze între Moldova și România vecină a devenit operațional în 2015, dar în prezent alimentează doar cei 35.000 de locuitori din Ungheni, oraș de graniță.

Aproximativ 30% din cererea de gaze nu e acoperită

Doar 67% din nevoile de gaze ale Moldovei sunt acoperite în prezent, iar negocierile cu Gazprom sunt în desfășurare pentru livrări după 31 octombrie. Dar guvernul a avertizat că „nu are încredere” în obținerea unui rezultat pozitiv al discuțiilor.

Criticii au acuzat Gazprom și Kremlinul că au crescut prețul gazelor pentru a pedepsi Moldova după alegerea președintelui pro-european Maia Sandu din 2020.

Te-ar mai putea interesa și: Spitalele din Timișoara, lăsate în frig. Dr. Raul Pătrașcu: Un organism care se luptă cu boală nu se poate lupta și cu frigul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel