Prima țară europeană care legiferează avortul la 16 ani, fără acordul părinţilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Photo by Vidal Balielo Jr./Pexels
Photo by Vidal Balielo Jr./Pexels
Obiectivul general al noii legi este ca dreptul la avort să fie garantat efectiv, gratuit, în spitalele publice din toată țara. 

În timp ce presiunea din partea mișcărilor care cer restricții mai mari asupra avortului crește în diferite părți ale Europei, în Spania, guvernul de centru-stânga al lui Pedro Sanchez a obținut aprobarea definitivă din partea Parlamentului pentru o nouă lege menită să protejeze mai bine femeile care doresc întreruperea sarcinii.

Avortul în Spania este gratuit până în a 14-a săptămână de gestație. După această limită, și până în săptămâna a 21-a, prestația rămâne gratuită în cazul unui avort terapeutic, adică o întrerupere din motive medicale, precum malformația fătului sau pericolul pentru viața mamei. Din a 22-a săptămână, avortul este permis atunci când sunt depistate anomalii fetale incompatibile cu viața sau o boală extrem de gravă și incurabilă la făt. În aceste cazuri, intervenția trebuie să fie aprobată de un comitet clinic.

Noutatea este organizarea sistemului public: toate spitalele publice sunt obligate să garanteze dreptul la avort. În țară, asistența medicală este în cea mai mare parte responsabilitatea comunităților autonome, care, odată cu noua lege, vor trebui să își organizeze resursele pentru a se asigura că femeile își pot întrerupe sarcina în cel mai apropiat centru public, scrie Europa Today.

Dacă acest lucru nu este posibil, comunitățile autonome vor trebui să-și asume responsabilitatea pentru garantarea serviciului și bazându-se pe o clinică privată acreditată. În prezent, 85% dintre avorturi au loc în instituții private spaniole. De asemenea, femeile vor putea alege între avortul chirurgical și avortul farmacologic, ambele trebuie să fie disponibile în toate centrele.

Excepție de la lege

De acest aspect se leagă strângerea pe obiectorii de conștiință: legea prevede un registru pentru medicii care se declară obiectori. Cei care se înregistrează vor fi scutiți de procedurile de avort, dar nu vor mai putea efectua avorturi într-o unitate privată.

Vârsta și consimțământul

Principala noutate a reformei se referă la scăderea vârstei minime pentru a avea acces la avort fără acordul părintesc: cu noua lege se va putea face de la vârsta de 16 ani.

O altă noutate importantă este eliminarea perioadei obligatorii de reflecție de trei zile care anterior a fost necesară pentru ca o femeie să poată fi supusă intervenției chirurgicale.

În această perioadă de reflecție, se așteaptă ca serviciile de sănătate să ofere femeilor informații despre resursele și ajutorul disponibil dacă sarcina va continua. Acest lucru se va întâmpla acum doar la cererea explicită a femeii.

Pilula de a doua zi

Noua lege revizuiește și administrarea pilulei de a doua zi, care va fi oferită gratuit în diferite centre de sănătate și centre de sănătate sexuală și reproductivă.

Sănătate reproductivă

Legea prevede concediu plătit înainte de naștere, începând cu a 36-a săptămână. Acest concediu nu va fi dedus din concediul de maternitate, care va fi acceptat numai după naștere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel