Prima ţară din UE care refuză măsuri suplimentare de ajutor pentru Ucraina: Deja am făcut mult
Luxemburg provoacă disensiuni la summitul UE, după ce a anunţat că nu vrea eforturi suplimentare pentru ajutarea Ucrainei.
Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, a afirmat joi după-amiază, la summitul Consiliului European, că Uniunea Europeană a făcut deja destul pentru Ucraina, părând să respingă cererile preşedintelui Volodimir Zelenski privind asistenţă suplimentară.
"Eu cred că deja am făcut mult. Am dat Ucrainei armament, ceva ce nu mai făcusem până acum", a declarat Xavier Bettel, potrivit site-ului Politico.eu, la începerea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, la care este invitat şi preşedintele SUA, Joseph Biden.
Xavier Bettel a respins şi impunerea de noi sancţiuni Rusiei atât timp cât Moscova nu trece la noi agresiuni. "Dacă vrem să impunem noi sancţiuni, trebuie să fie o recaţie la ceva anume. Deocamdată, situaţia nu este bună, dar cred totuşi că trebuie să avem o evoluţie", a argumentat premierul Luxemburgului.
Zelenski a cerut ca Ucraina să adere la UE
Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut joi ca Ucraina să devină membră a Uniunii Europene. "Noi nu luptăm doar pentru cetăţenii Ucrainei, ci şi pentru securitatea Europei şi am demonstrat că merităm să fim membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Este momentul să mergem înainte cu această decizie şi sunt convins că ne veţi susţine cu acest lucru", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei Reuters, în discursul rostit joi prin videoconferinţă în Parlamentul Suediei.
Consiliul UE a cerut recent Comisiei Europene să emită un aviz privind cererea Ucrainei de a deveni candidat pentru eventuala admitere în Uniunea Europeană. Însă liderii UE au semnalat că nu există o procedură rapidă pentru admiterea vreunui stat, astfel că Ucraina va trebui să parcurgă procesul negocierilor şi să realizeze criteriile de aderare, scrie Mediafax
Stoltenberg, după Summitul NATO: Vom furniza drone în Ucraina
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a vorbit despre situația din Ucraina:
„Aliații NATO își coordonează eforturile când vine vorba de securitatea energetică. China să se abțină de la sprijinirea economică și militară a Rusiei. Mesajul nostru pentru China e să se alăture restului lumii și să condamne invazia brutală din Ucraina“, a spus Jens Stoltenberg.
„Este nevoie să punem sprijin la dispoziția Ucrainei, dar trebuie să ne asigurăm că acest conflict nu devine un război pe scară largă între NATO și Rusia. Nu vom trimite trupe pe teren în Ucraina, dar o vom sprijini cu armament. Aliații echipează Ucraina cu provizii militare suplimentare. Mă refer aici la sisteme antiaeriene, drone și sisteme anti-tanc, sisteme care s-au dovedit a fi extrem de eficiente. De asemenea, aliații oferă și ajutor financiar și umanitar“, a adăugat Jens Stoltenberg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News