Prima reuniune a Comitetului interministerial pentru energie. Nicolae Ciucă a cerut o abordare integrată
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
Ciucă: Am o relaţie foarte bună cu Florin Cîţu / Foto: gov.ro
Ciucă: Am o relaţie foarte bună cu Florin Cîţu / Foto: gov.ro
Comitetul interministerial pentru energie s-a reunit luni, în prima sa şedinţă, premierul Nicolae Ciucă solicitând o abordare integrată la nivel guvernamental privind gestionarea crizei energetice.

Această structură guvernamentală are ca obiectiv identificarea soluţiilor pentru limitarea efectelor creşterii preţurilor la energie pe termen scurt, mediu şi lung, precum şi monitorizarea măsurilor implementate până în acest moment de Guvern şi a efectelor acestora, conform unui comunicat al Guvernului.

"Obiectivul Guvernului este de a atenua cât mai mult din efectele creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale"

'Este important să avem o abordare integrată la nivel guvernamental privind gestionarea crizei energetice, care să asigure atât o bună cunoaştere a problemelor cu care se confruntă consumatorii casnici şi economia, cât şi a soluţiilor de răspuns. Obiectivul Guvernului este de a atenua cât mai mult din efectele creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, pentru a proteja cetăţenii, a menţine locurile de muncă şi a susţine sectoarele economice', a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit comunicatului.

Situaţia facturilor la energie şi gaze naturale în raport cu aplicarea schemei de compensare şi plafonare stabilită de Guvern

În cadrul reuniunii, reprezentanţii Ministerului Energiei au prezentat situaţia facturilor la energie şi gaze naturale în raport cu aplicarea schemei de compensare şi plafonare stabilită de Guvern. De asemenea, discuţiile s-au concentrat asupra pachetului de măsuri ce urmează să intre în vigoare începând cu 1 aprilie, complementar celor deja aprobate şi puse în aplicare.

'În acest sens s-au discutat posibilităţile de îmbunătăţire a acestor măsuri, pentru a păstra un echilibru pe piaţa energetică şi a proteja consumatorii casnici, IMM-urile, cât şi marii consumatori industriali. Pentru a veni în sprijinul marilor consumatori de energie, în decembrie anul trecut, au fost alocate 130 milioane de euro pentru susţinerea acestora. Ministerul Energiei are consultări, în prezent, cu reprezentanţii Comisiei Europene, în scopul continuării acestei forme de sprijin, în condiţiile în care prin această modalitate de ajutor financiar au fost susţinute 15 ramuri din industria României care au angajate direct şi pe orizontala economiei peste 100.000 de persoane', se precizează în comunicat.

Guvernul îşi exprimă disponibilitatea pentru identificarea celor mai potrivite soluţii care să asigure protejarea consumatorilor

Participanţii la discuţii s-au angajat să transmită către Guvern, în cel mai scurt timp, punctele lor de vedere, precum şi propriile soluţii pentru a gestiona, într-o formulă sustenabilă, ansamblul de măsuri necesare pentru protejarea populaţiei şi a economiei. Totodată, reprezentanţii Guvernului au luat act de aspectele semnalate de furnizorii şi distribuitorii de energie cu privire la efectele crizei asupra situaţiei financiare a acestora. În cadrul dialogului deschis cu reprezentanţii pieţei energetice, Guvernul îşi exprimă disponibilitatea pentru identificarea celor mai potrivite soluţii care să asigure protejarea consumatorilor şi desfăşurarea activităţii economice în condiţii de eficienţă şi competitivitate, se menţionează în comunicat.

Din partea Guvernului, la întâlnire au mai participat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, reprezentanţi ai ministerelor Energiei şi Economiei, Cancelariei Prim-Ministrului, Agenţiei Naţională pentru Resurse Minerale. De asemenea, la discuţii au participat reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Societăţii Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale 'OPCOM' - S.A., Bursei Române de Mărfuri - S.A., precum şi reprezentanţi ai producătorilor, transportatorilor şi ai furnizorilor de energie, ai confederaţiilor patronale şi sindicale, ai structurilor asociative şi ai consumatorilor de energie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel