Data actualizării:
Data publicării:

Prima reacție a lui Ilie Bolojan după protestele violente din Centrul Vechi. Ce crede despre George Simion

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a reacționat după violențele de la protestele pentru susținerea lui Călin Georgescu de ieri seară. După anunțarea de către BEC a invalidării candidaturii acestuia, într-o demonstrație neobișnuită de forțe, au zburat spre jandarmii care asigurau ordinea sticle, petarde, pietre din pavaj, s-a incendiat mobilier stradal, iar o mașină a redacției Digi 24 a fost răsturnată.

"Cred că în orice țară care se pretinde una democratică și una stabilă, violențele efective, așa cum s-au întâmplat ieri, și încurajarea la violență, indiferent că distrugerile sunt împotriva unor instituții, a unor jurnaliști, a unor persoane fizice sau juridice sau la unor bunuri, care pot să fie bunuri publice sau private, sunt de condamnat și cred că astfel de lucruri nu ne pot duce într-o direcție bună", a răspuns Ilie Bolojan, întrebat, la Digi 24, cum i se par imaginile cu respectivele violențe din stradă.

"Cât timp am deținut o funcție publică, atât la nivel local, dar și astăzi, cred că orice om responsabil nu trebuie să susțină aceste lucruri. Să îi îndemnăm pe toți cetățenii (pe care îi respect) să protesteze, dacă vor să protesteze, vizavi de o decizie sau alta, dar într-o formă civilizată și normală, pentru că o pace socială nu poți să o ai în astfel de situații", a mai adăugat acesta.

Întrebat ce părere are despre remarca lui George Simion, cercetat în prezent de procurorii PICCJ pentru instigare publică, care declarase că membrii BEC "care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiți în piața publică pentru ce-au făcut", președintele interimar e de părere că "îndemnurile la violență, indiferent cine le face, sunt un lucru total anormal, sunt de evitat pentru că încurajarea la violență nu ne poate duce decât la degradare, la distrugere și la lucruri care nu sunt bune pentru țara noastră".

"Cu cât ai o funcție mai importantă, cu cât deții o anumită vizibilitate publică, cu atâta constrângerile trebuie să fie mai mari și cu atât responsabilitatea pentru ceea ce faci este mai mare. Și deci, orice lider politic, orice om care are o tribună de exprimare, are o portavoce, cred că trebuie să fie cu atât mai responsabil și să nu recurgă la astfel de lucruri", a mai adăugat acesta.

"Sfatul meu pentru toți cei care incită la violență ar fi să se oprească, pentru că niciodată violența n-a adus nimic bun unei societăți. Dacă vrem o țară stabilă, o țară în care să se poată construi și reconstrui, nu aceasta este soluția", conchide el.

Peste 500 de persoane au fost legitimate în zona protestului de duminică seară de la sediul Biroului Electoral Central (BEC), iar în baza filmărilor operative și a celor din spațiul public urmează să fie identificate și probate persoanele care au comis fapte antisociale noaptea trecută, potrivit Jandarmeriei Capitalei.

În urma violențelor de la protest, 13 jandarmi au fost răniți și au fost duși la spital cu afecțiuni precum lovitură în zona cervicală, traumatism cranio-facial, traumatism la genunchi sau contuzie la gleznă. Patru dintre aceștia încă se află internați în spital, având nevoie de îngrijiri suplimentare.

"Până la acest moment, jandarmii au întocmit trei acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii a 11 fapte penale: patru fapte de ultraj, cu patru autori; patru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice, cu patru autori; trei fapte de distrugere, cu trei autori", potrivit Biroului de Presă al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB).

Au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.200 de lei, pentru încălcarea prevederilor legale în vigoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel