Data actualizării:
Data publicării:

Prima reacție a unui oficial din Norvegia. Lucruri neștiute despre Barnevernet

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Jon-Åge Øyslebø, consilier ministerial al Ambasadei Norvegiei la Washington DC, a acordat un interviu jurnalistului Marian Petruța despre sistemul de protecție a copilului din Norvegia, Barnevernet.

Barnevernet a luat din sânul familiei Bodnariu, formată din tată român și mamă norvegiancă, cinci copii minori. Cel mai mic încă era alăptat de mamă. Avea trei luni când a fost luat din familie. Părinții au fost și reținuți la poliție, pentru câteva ore. Copiii au fost duși în familii diferite, la distanțe de sute de kilometri de casa lor, dar și între noile lor domicilii. Procedura de dare în adopție deja a fost demarată, deși nu a fost finalizată o anchetă socială. Părinții sunt disperați. Românii din întreaga lume protestează împotriva acestei situații revoltătoare din Norvegia.

VEZI ȘI: Lituanienii acuză Norvegia că răpește copii pentru material genetic. Cazul Bodnariu, la indigo

Jon-Åge Øyslebø a spus despre protestul românilor că "Nu am mai avut niciodată un asemenea protest în fața Ambasadei. Sunt foarte fericit că a decurs bine, a fost un protest pașnic, că oamenii și-au transmis nemulțumirile, punctele de vedere, mesajul a fost primit".

Vorbind în general despre Barnevernet, el a precizat că "este un serviciu pentru bunăstarea copiilor, care ajută copiii care sunt abuzați sau maltratați de familiile lor, este o instituție pentru drepturile copiilor și este REGIONALĂ, nu este o singură organizație, nu este o instituție specifică, este un serviciu oferit de municipalitățile din Norvegia și este controlat de un consiliu la nivel de comitat. Barnevernet este reglementat de lege".

Oficialul consideră, vorbind în general, că nu poate fi vorba de un abuz de putere  pentru că sunt oameni diferiți cei care fac investigația de cei care iau deciziile și, în plus, în fiecare comitat este un guvernator, cu un rol important în sistemul de echilibrare a situației. A adăugat că un rol esențial îl au mass-media și Parlamentul în echilibrarea situației.

Jon-Åge Øyslebø a mai precizat, în cadrul interviului, că îndepărtarea copilului de familie ar trebui să fie ultima măsură luată și ar trebui să fie în interesul copiilor. A adăugat că este un proces lung și că, în principal, măsura de a îndepărta copiii de părinții lor ar trebui să fie una temporară. Părinții pot face apel la decizia de a le fi luați copiii din familie, în fiecare an, și să dovedească faptul că starea de fapt, acuzată de sistemul de protecție a copilului a fost modificată. Oficialul german subliniază că și-ar fi dorit să fie înțeles că religia nu este un motiv pentru care copiii să fie îndepărtați de familiile lor, nu există o bază legală și consideră că a fost înțeles greșit în mass-media.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel