Guvernul Franţei supravieţuieşte celor două moţiuni de cenzură. Reforma pensiilor a devenit realitate, în ciuda protestelor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Elisabeth Borne
Facebook Elisabeth Borne
A picat prima din cele două moţiuni de cenzură împotriva guvernului francez. 

Adunarea Naţională a respins luni cu nouă voturi prima din cele două moţiuni de cenzură împotriva guvernului francez privind proiectul său de reformă a pensiilor, care ar putea întruni cel mai mare număr de voturi, relatează AFP şi Reuters.

Această primă moţiune a întrunit 278 de voturi din cele 287 necesare. Deputaţii trebuie să voteze acum o a doua moţiune, depusă de extrema dreaptă, care nu are nicio şansă să fie adoptată. Reforma va fi considerată apoi definitiv adoptată.

Guvernul francez s-a confruntat luni cu două moţiuni de cenzură în parlament după ce a decis să treacă prin asumarea răspunderii o impopulară reformă a pensiilor, fără un vot final al legislativului, notează dpa.

Moţiunile au fost depuse de partidul Adunarea Naţională (RN), al lui Marine Le Pen, şi de micul bloc centrist LIOT după ce guvernul a anunţat că recurge la un articol special din Constituţie, asumându-şi răspunderea pentru reforma care majorează vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Sfârşitul săptămânii a fost marcat de noi demonstraţii şi revolte. Se aşteaptă ca protestele să continue, joi, spre exemplu, fiind anunţată o zi de grevă de către sindicate, scrie Agerpres. 

Şi a doua moţiune de cenzură a picat. Reforma pensiilor a trecut

Reforma pensiilor susţinută de preşedintele francez Emmanuel Macron şi care creşte vârsta legală de pensionare de la 62 la 64 de ani, a fost adoptată definitiv luni în Adunarea Naţională, după eşecul a două moţiuni de cenzură împotriva guvernului, relatează AFP.

După respingerea cu doar nouă voturi a unei prime moţiuni transpartizane, cea a extremei drepte a strâns doar 94 de voturi din cele 287 necesare.

Moţiunile au fost depuse de partidul Adunarea Naţională (RN), al lui Marine Le Pen, şi de micul bloc centrist LIOT după ce guvernul a anunţat că recurge la un articol special din Constituţie, asumându-şi răspunderea pentru reformă.

Planul preşedintelui Emmanuel Macron a declanşat săptămâni de ample proteste de stradă şi greve la nivel naţional. Sfârşitul săptămânii a fost marcat de noi demonstraţii şi revolte. Se aşteaptă ca protestele să continue, joi, spre exemplu, fiind anunţată o zi de grevă de către sindicate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel