Prima întâlnire între Meloni şi liderii UE la Bruxelles. Tema discuțiilor
Autor: Darius Muresan | Publicat pe: 03 noi 2022, 12:38
WhatsApp
Prima întâlnire între Meloni şi liderii UE la Bruxelles. Tema discuțiilor
Prima întâlnire între Meloni şi liderii UE la Bruxelles. Tema discuțiilor
Premierul italian de extremă-dreapta Giorgia Meloni se întâlneşte joi la Bruxelles cu liderii Uniunii Europene pentru prima dată de la preluarea funcţiei, reuniunile urmând să fie dominate de criza energetică, relatează AFP şi DPA.

'Vocea Italiei în Europa va fi puternică: suntem pregătiţi să înfruntăm marile dosare, începând cu criza energetică, lucrând împreună la o soluţie rapidă şi eficientă pentru a susţine familiile şi companiile', a scris ea joi dimineaţă pe Facebook şi Twitter. Vizita liderei suveraniste în vârstă de 45 de ani, care s-a angajat să apere în primul rând interesele italiene, va fi urmărită îndeaproape, într-un climat de incertitudine cu privire la posibile turbulenţe care ar putea apărea între guvernul său şi instanţele europene.

'Bruxellesul nu ar trebui să se ocupe de ceea ce poate face Roma mai bine', afirmă ea într-o carte de interviuri ce urmează să apară vineri, denunţând 'o Europă invazivă în privinţa lucrurilor mici şi absentă când e vorba de marile probleme'.

În prima sa vizită în străinătate de la numirea în funcţie, Meloni urmează să se întâlnească joi la Bruxelles, separat, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Întâlnirea sa cu Von der Leyen va fi prima de la scandalul provocat în Italia de afirmaţiile şefei CE, care a atras atenţia, înaintea alegerilor din peninsulă, asupra consecinţelor la care s-ar expune Italia în caz de derivă în raport cu principiile democratice.

După alegeri, Von der Leyen a afirmat că aşteaptă cu nerăbdare 'o cooperare constructivă' cu noul guvern italian. Meloni a fost deseori critică la adresa UE şi a instituţiilor acesteia în trecut, dar faptul că efectuează prima sa vizită în străinătate la Bruxelles ar putea fi văzut ca un semnal pro-UE.

De la preluarea funcţiei în octombrie, ea a spus că guvernul său va respecta regulile UE, dar că Italia ar trebui să joace un rol mai activ în cadrul blocului comunitar. Politologul italian Lorenzo Codogno este de părere că Meloni merge la Bruxelles fără intenţii războinice. 'Meloni este pragmatică şi vrea să fie percepută ca un lider moderat', a spus el pentru AFP.

Şefa guvernului italian, care conduce a treia economie din zona euro, ar urma să pună accentul pe urgenţa măsurilor europene pentru a reduce preţul la energie, o luptă începută deja de predecesorul său, Mario Draghi.

'Discuţiile se vor concentra pe energie (...), cea mai urgentă problemă în contextul în care se apropie iarna', subliniază Codogno, în opinia căruia Meloni va încerca să demonstreze continuitatea cu guvernul Draghi cerând soluţii 'la nivelul UE'. Nu este de aşteptat ca această vizită să aibă 'vreo consecinţă practică imediat', a scris joi cotidianul italian Il Messaggero, adăugând că deplasarea ar urma să îi permită lui Meloni să evalueze 'perspectivele' de ajutor european pentru ţara sa. Meloni conduce o alianţă formată din partidul său de extremă-dreapta, Fratelli d'Italia, partidul conservator Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi şi partidul de dreapta Liga al lui Matteo Salvini. Cele trei partide au câştigat categoric alegerile parlamentare de la 25 septembrie, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?