Data publicării:

Prima femeie transgender, premiată cu titlul de cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Cannes, depune plângere împotriva unui politician de extremă dreapta

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Karla Sofía Gascón, prima femeie transgender care a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Cannes, a depus miercuri o plângere legală pentru o „insultă sexistă” din partea unui politician de extremă dreaptă, după câștigarea sa.

Gascón și colegii ei de distribuție au primit premiul sâmbătă pentru performanțele lor în musicalul narco „Emilia Perez”, regizat de autorul francez Jacques Audiard, situat în Mexic, scrie The Guardian.

În film, actrița spaniolă de 52 de ani – care a trăit ca bărbat până la vârsta de 46 de ani – joacă rolul unui traficant de droguri mexican atât înainte, cât și după operația de schimbare de sex.

După câștigarea premiului, politicianul francez de extremă dreaptă Marion Maréchal, nepoata fondatorului Frontului Național Jean-Marie Le Pen, a postat pe X (fostul Twitter): „Deci, un bărbat a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță. Progresul pentru stânga înseamnă ștergerea femeilor și a mamelor.”

Avocatul ei, Etienne Deshoulières, a precizat că a depus o plângere legală pentru „insultă sexistă pe baza identității de gen”.

Într-un interviu acordat Radio France Internationale, Maréchal a răspuns plângerii legale, spunând: „Nu voi fi împiedicată să continui să spun ceea ce este adevărul. A fi femeie sau bărbat este o realitate biologică, indiferent dacă îți place sau nu. Cromozomii XX sau XY nu pot fi depășiți.”

Gascón, care are o soție și o fiică, a dedicat câștigarea sa la Cannes „tuturor persoanelor trans care suferă”.

Mai devreme, în timpul festivalului, ea a îndemnat pe alții să nu mai eticheteze persoane ca ea.

„A fi trans nu este important. O persoană trans este cineva care trece printr-o tranziție. Odată ce au făcut tranziția, asta e. Sunt ceea ce sunt,” a spus ea.

Descris de Peter Bradshaw de la The Guardian drept un „melodramă muzicală bizară, dar captivantă, despre crimă și gen”, „Emilia Perez” a primit laude din partea criticilor pentru că nu se fixează pe tranziția de gen, ci explorează teme de familie, iubire și victimele violenței bandelor din Mexic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel