Prima execuţie publică în Iran, după doi ani
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
 Foto: Pixabay, de mostafa meraji
Foto: Pixabay, de mostafa meraji
Iranul a efectuat sâmbătă prima execuţie publică după doi ani.

Iranul a efectuat sâmbătă prima execuţie publică în peste doi ani, spânzurând un bărbat condamnat pentru uciderea unui poliţist, transmite Agerpres, Cazul a fost raportat de ONG, în timp ce creşte îngrijorarea cu privire la represiunea din ţară, relatează AFP.

Iman Sabzikar, un muncitor condamnat pentru uciderea unui poliţist în februarie 2022 în oraşul Shiraz (sudul Iranului), a fost spânzurat sâmbătă dis-de-dimineaţă la locul crimei, a detaliat ONG-ul norvegian Iran Human Rights (IHR), pe baza informaţiilor transmise de presa de stat iraniană. Pedeapsa lui a fost confirmată de Curtea Supremă la începutul lui iulie.

"Reluarea acestei pedepse brutale în public are scopul de a speria şi intimida oamenii să nu manifesteze", a apreciat Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul IHR.

El a îndemnat comunitatea internaţională să reacţioneze ferm şi să protesteze faţă de această practică "medievală". Imaginile circulă pe reţelele sociale afirmând că relatează această execuţie arată un bărbat în haine de deţinut atârnând la câţiva metri deasupra solului de o frânghie ataşată de macaraua unui camion.

De ce Iranul folosește execuțiile publice



În Iran, execuţiile au loc de obicei în închisori. Execuţiile publice sunt folosite ca element de descurajare, în special când vine vorba de uciderea unui membru al forţelor de securitate, a subliniat ONG-ul, indicând că ultima execuţie publică din Iran datează din 11 iunie 2020.

ONG-ul se teme că patru bărbaţi, condamnaţi şi ei la moarte pentru uciderea unor poliţişti în cazuri separate, dar similare, vor avea aceeaşi soartă şi notează că numărul execuţiilor în Republica Islamică s-a dublat în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021.

În ultimele săptămâni, activiştii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de o represiune tot mai mare în Iran, în contextul în care criza economică suscită manifestaţii neobişnuite. Intelectuali şi regizori de film cunoscuţi au fost arestaţi, reaminteşte AFP. 

Iranul anunță destructurarea unei rețele "teroriste" legată de Mosad

 

Autorităţile iraniene au anunţat că au destructurat o reţea "teroristă" legată de serviciul de informaţii externe al Israelului, Mosad, care plănuia atacuri vizând "situri sensibile" din Iran, a anunţat sâmbătă agenţia oficială de presa Irna, notează AFP, potrivit Agerpres.

"Mai mulţi membri ai unui grup de spionaj terorist legat de Mosad au fost arestaţi", a raportat agenţia, citând un comunicat al Ministerului iranian de informaţii care nu a oferit detalii despre numărul sau naţionalitatea lor. Se precizează, însă, că suspecţii "au intrat în Iran prin Kurdistan", în nordul Irakului.

"Ei intenţionau să desfăşoare acte de sabotaj şi operaţiuni teroriste fără precedent împotriva unor zone sensibile şi ţinte prestabilite, folosind echipamente operaţionale de înalta performanţă şi cei mai puternici explozivi", se mai arată în comunicat, fără mai multe detalii despre ţintele în cauză.

"Armele, explozivii şi echipamentele lor au fost, de asemenea, confiscate integral", potrivit Irna.

Iranul a anunţat deja de mai multe ori arestarea unor agenţi lucrând pentru serviciile de informaţii din ţări străine, în special pentru inamicul sau jurat Israelul. Republica Islamică a acuzat anterior statul evreu că a sabotat unele dintre instalaţiile sale nucleare şi a asasinat mai mulţi oameni de ştiinţă iranieni.

În aprilie, televiziunea de stat a afirmat că trei persoane acuzate că au legături cu Mosadul şi că ar fi implicate în publicarea unor "documente clasificate" au fost arestate în provincia Sistan-Balochistan (sud-est).

Iar în iulie 2021, autorităţile au susţinut că au arestat "agenţi" membri ai unei reţele lucrând pentru Israel şi au confiscat un depozit de arme destinate a fi folosite în "revolte", în contextul în care sud-vestul ţării este zguduit de proteste împotriva lipsei apei potabile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel