Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, cere mai multe arme în faţa Congresului SUA
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
 Foto: Facebook Volodimir Zelenski
Foto: Facebook Volodimir Zelenski
Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, aflată în vizită în SUA, a rostit miercuri o vibrantă pledoarie în faţa Congresului american pentru livrarea mai multor arme ţării sale, care să o ajute să lupte împotriva invaziei ruse, relatează AFP. 

'Suntem recunoscători prezenţei SUA alături de noi în acest război', a afirmat Olena Zelenska, potrivit unei traduceri live a cuvintelor sale, 'dar războiul nu s-a terminat'. 'Vă cer mai multe arme pentru a putea proteja casele fiecăruia şi dreptul de a prinde dimineaţa în viaţă în acele case', a spus ea.

'Ajutaţi-ne şi vom repurta împreună o mare victorie!', a adăugat soţia preşedintelui Volodimir Zelenski într-o alocuţiune rostită în faţa congresmenilor americani, care s-au ridicat cu toţii în picioare pentru a o aplauda. Olena Zelenska şi-a ilustrat discursul cu o proiecţie de diapozitive şi fotografii ale unor copii care fuseseră ucişi sau răniţi de forţele ruse.

SUA a livrat Ucrainei echipamente militare în valoare de aproape 7 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse

Ea a menţionat-o în special pe Liza Dmitrieva, fetiţa de patru ani suferind de sindromul Down, care a fost ucisă joia trecută de un bombardament rusesc, tragedie care a şocat opinia publică din lumea întreagă. Washingtonul a livrat Ucrainei echipamente militare în valoare de aproape 7 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse în 24 februarie.

Pentagonul a trimis recent Kievului sisteme de artilerie de înaltă precizie HIMARS cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, permiţând armatei ucrainene să lovească ţinte ruseşti în spatele frontului. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a cerut marţi mai multe sisteme HIMARS, afirmând că ele ar putea 'schimba datele' războiului şi ar permite o contraofensivă în faţa soldaţilor ruşi.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a discutat marţi, la Casa Albă, cu soţia preşedintelui american, Jill Biden, într-o întâlnire la care presa nu a avut acces. 'Aştept de la această vizită a Primei doamne rezultate semnificative pentru Ucraina în materie de cooperare cu America', declarase în aceeaşi zi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, notează Agerpres.

Citește și - Putin spune că, în prezent, se formează o nouă ordine mondială și atacă Occidentul, care 'nu poate oferi lumii modelul său de viitor'

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Occidentul nu poate oferi lumii propriul model de viitor şi că în prezent se formează o nouă ordine mondială, o alternativă la lumea unipolară existentă până acum, o nouă ordine mondială care va fi, spune el, 'mai justă şi mai orientată social', relatează agenţiile de presă EFE şi News.ru.

'Occidentul nu poate oferi lumii modelul său de viitor (...) Atât la nivel local, cât şi global se pun bazele şi principiile unei ordini mondiale armonioase şi mai juste, orientate social şi sigure, o alternativă la cea existentă', a spus el, vorbind la forumul 'Idei puternice pentru un nou viitor', desfăşurat la Moscova.

Această nouă ordine mondială, potrivit lui Putin, vine să înlocuiască lumea unipolară care, 'prin natura sa, frânează dezvoltarea civilizaţiei'.

Elitele lumii occidentale 'au intrat în panică'


Preşedintele rus susţine că, în prezent, elitele lumii occidentale 'au intrat în panică' întrucât alte centre mondiale de dezvoltare îşi prezintă viziunea lor asupra viitorului lumii.

'Oricât s-ar strădui elitele occidentale şi aşa-zisele elite supranaţionale să conserve ordinea existentă, se apropie o eră nouă, o nouă etapă în istoria lumii. Doar statele cu adevărat suverane pot garanta o dinamică de creştere ridicată', a mai spus el.

La 24 februarie a.c., Vladimir Putin a ordonat armatei sale să invadeze ţara vecină Ucraina, stat suveran şi independent, a cărei integritate teritorială Rusia se angajase să o apere în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta (1994). Războiul declanşat de Rusia în Ucraina, pe care Kremlinul îl numeşte 'operaţiune specială', a dus la izolarea ţării pe plan internaţional şi i-a atras o serie de sancţiuni dure care au drept scop descurajarea maşinăriei de război ruse, potrivit experţilor. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel