Prima demisie din Guvenul lui Sunak: Gavin Williamson demisionează după acuzația de agresiune
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Gavin Williamson a fost demis după ce a fost acuzat de agresiune. Este a treia oară în mai puțin de patru ani când este forțat să demisioneze. Sursa foto Agerpres
Gavin Williamson a fost demis după ce a fost acuzat de agresiune. Este a treia oară în mai puțin de patru ani când este forțat să demisioneze. Sursa foto Agerpres
Ministrul britanic Gavin Williamson a demisionat după ce i-au fost aduse acuzații de agresiune.

Sunak a devenit al treilea prim-ministru al Marii Britanii, în două luni, în octombrie, angajându-se să restabilească integritatea și profesionalismul în inima Guvernului britanic după luni de tulburări sub predecesorii săi, Liz Truss și Boris Johnson, potrivit Al Jazeera.

În primele două săptămâni de mandat, Sunak a fost supus presiunii asupra alegerii miniștrilor, mai întâi prin renumirea lui Suella Braverman ca secretar de interne, la câteva zile după ce fusese forțată să demisioneze pentru încălcarea regulilor ministeriale, iar acum cu Gavin Williamson.

Williamson, care a fost acuzat că a agresat colegii în trecut, a declarat marți că a decis să se retragă de la guvern pentru a-i permite ”să se conformeze pe deplin” unei anchete asupra comportamentului său.

Williamson, în vârstă de 46 de ani, a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari în urma apariției unei serii de mesaje text încărcate de insulte, care ar fi fost trimise de acesta unui coleg din Partidul Conservator, Wendy Morton.

Mesajele îl acuzau pe Morton că acesta căuta să ”pedepsească” parlamentarii în favoarea prim-ministrului de atunci, Liz Truss, excluzându-i pe aceștia de la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, avertizând: ”Există un preț pentru orice”. Luni, ziarul The Guardian a raportat că Williamson a agresat un înalt oficial guvernamental și i-a spus să își ”taie gâtul”.

Oficialul Ministerului Apărării a declarat pentru The Guardian că Williamson a făcut observațiile extraordinare în fața altor funcționari publici într-o întâlnire și, cu o ocazie separată, i-a spus să oficialului guvernamental ”sară pe fereastră”.

Williamson a fost demis din funcția de secretar al apărării în 2019 din cauza unei scurgeri de informații privind securitatea națională și, din nou, anul trecut, când părinții au criticat gestionarea de către acesta a pandemiei de COVID-19 și a școlilor în perioada în care a fost secretar pentru educație.

Citește și: 

Rishi Sunak se confruntă cu o criză majoră, iar unii parlamentari ai Partidului Conservator „profund nemulțumiți” se pregătesc deja să îl dea jos

Unii parlamentari „profund nemulțumiți”, din aripa dreaptă a partidului își pregătesc deja scrisorile către Sir Graham Brady, președintele Comitetului din 1922, pentru a cere un vot de încredere, notează Express.

Parlamentarii sunt furioși din cauza schimbărilor de cabinet ale lui Sunak, care au dus la mai mulți miniștri demiși.

Editorul departamentului politic al publicației, David Maddox a scris: „În timp ce unele dintre numirile doamnei Truss, cum ar fi secretarul de Externe James Cleverly, secretarul pentru Cultură, Michelle Donelan și secretarul pentru Comerț internațional, Kemi Badenoch, și-au păstrat locurile de muncă, adevărați brexiteri precum Jacob Rees-Mogg și fostul președinte Jake Berry au fost demiși în scurt timp.

Remanierea a fost mai asemănătoare cu Nightmare on Elm Street decât Downing Street, fiind vizată o eliminare clară a brexiterilor”.

Acesta este un alt semn al diviziunilor profunde care continuă să-i distrugă pe conservatori, care și-au stricat considerabil imaginea, cel puțin în ultimele luni.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel