Data publicării:

Primă de carieră didactică. Haos cu lista de produse admise pentru profesori. Ministrul Câciu refuză să-și asume normele de aplicare

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

L-am întrebat pe Adrian Câciu, trimițând o solicitare de presă către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ce pot cumpăra profesorii din primele de carieră.

Adrian Câciu fie nu știe, fie nu vrea să răspundă și ne-a pasat, prin biroul de presă, către Ministerul Educației. Întrebările erau acestea:

Profesorii au dreptul să cumpere cărți și cursuri de specialitate, dar cine și cum decide care sunt cărțile și cursurile de specialitate? Există o listă cu acestea?


De asemenea, profesorii pot cumpăra „dispozitive IT”, dar înțelegem că profesorii nu au voie să cumpere telefoane, televizoare și ceasuri. De ce? Care este motivul? Profesorii au nevoie de telefoane, mai ales că au predat, în pandemie, și pe telefon. Așadar, ce intră în categoria „dispozitive IT”?


A cerut Comisia Europeană, Bruxelles, ca în această categorie de dispozitive IT să nu fie telefoanele? Cum este în alte țări din Europa? Aduc profesorii note justificative privind banii pe care îi dau, la fel ca în România?


Există un formular tip pe care trebuie să-l completeze profesorii pentru a-și justifica cheltuielile?


Așadar ce a cerut Bruxelles mai exact?”.

Profesorii deja au început să cumpere „echipamente IT”, dar ar putea să se lovească de probleme... și produsele pe care le-au achiziționat să nu se regăsească în lista celor „permise”. Sindicatele au cerut ca și telefoanele mobile să fie considerate „echipamente IT”, dar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene nu vrea acest lucru, conform surselor DC News. 

Conform OUG nr. 58/2023, personalul din învățământ beneficiază de următoarele prime:

 

Prima de carieră didactică (1.500 de lei) pentru personalul didactic și didactic auxiliar aflat în activitate în anul școlar 2022 - 2023 în învățământul preuniversitar și universitar de stat.

Prima de carieră profesională (500 de lei) pentru personalul nedidactic aflat în activitate în anul școlar 2022 - 2023 în învățământul preuniversitar și universitar de stat.

 

Prima de carieră didactică va putea fi folosită, în anul școlar 2023-2024, pentru:


cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

cheltuieli pentru echipamente IT;

cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

 

De asemenea, o altă bombă este reprezentată de... personalul auxiliar, mai exact întrebarea care se pune este... ce vor cumpăra, de exemplu, femeile de serviciu? Ce cursuri de specialitate? 

O profesoară a spus pentru DC News:

„Trebuie să fac referat să explic de ce îmi trebuie consumabile de birotică, eu, profesor fiind... De ce oare am nevoie de coli, marker, caiete, pixuri... 450 pentru „nevoi didactice individuale" - cu referat! Și de 1050 lei ce sa îmi iau, adică? Tabletă? Trebuie să mai scot din buzunar... cursuri de specialitate? Principalul furnizor, CCD, nu apare pe listă. Cred ca le voi da banii înapoi, să facă ce vor cu ei...”.

De asemenea, se pune întrebarea dacă ești profesor de sport și îți cumperi un trening, este în beneficiul educației? 

Sindicaliștii au transmis zeci de solicitări de clarificare, dar degeaba

Ordonanța de urgență nu face precizări clare, în schimb introduce tot felul de limitări. Cine stabilește care sunt cărțile de specialitate? Dacă ești profesor de limba română și îți cumperi beletristică putem vorbi despre cărți de specialitate? 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene stabilește listele cu produse eligibile, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene aruncă mingea la Comisia Europeană.

Unii profesori și-au cumpărat televizoare, iar acum se spune că televizorul este neeligibil la categoria „echipament IT”. Iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ne trimite pentru precizări la Ministerul Educației, deși răspunsurile sunt la ministrul Adrian Câciu, nu la Ligia Deca.

Ce face Adrian Câciu? Refuză să-și asume în scris normele de aplicare ale ordonanței, refuză să aibă o poziție oficială. Rezultatu|? Haos. Nici sindicatele nu au primit niciun răspuns de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Iar profesorii sunt, din nou, umiliți.

VEZI ȘI: România, țara tuturor posibilităților. Cum primele de carieră pentru profesori vor genera situații aberante și umilitoare pentru aceștia - https://www.dcnews.ro/romania-tara-tuturor-posibilitatilor-cum-primele-de-cariera-pentru-profesori-vor-genera-situatii-aberante-si-umilitoare-pentru-acestia_935990.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel