Prima dată în România când numărul romilor ar fi scăzut. Gelu Duminică: Nu e o realitate demografică. Nu va ieși nimic bun din acest recensământ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Colaj: Freepick, Facebook Gelu Duminică
Colaj: Freepick, Facebook Gelu Duminică
Sociologul Gelu Duminică a avut o reacție în urma publicării datelor preliminare ale celui mai nou recensământ.

Potrivit măsurătorilor Institutului Național de Statistică, s-au declarat români 14.801,4 mii persoane (89,3%). Populația de etnie maghiară înregistrată la recensământ a fost de 1.002,2 mii persoane (6,0%), iar numărul celor care s-au declarat romi a fost de 569,5 mii persoane (3,4%). Grupurile etnice pentru care s-a înregistrat un număr de persoane de peste 20 mii sunt: ucraineni (45,8 mii persoane), germani (22,9 mii persoane) și turci (20,9 mii persoane).

Potrivit liberei declarații a celor 16.551,4 mii persoane care au declarat limba maternă, structura populației după limba maternă se prezintă astfel: pentru 91,6% limba română reprezintă prima limbă vorbită în mod obișnuit în familie în perioada copilăriei, iar în cazul a 6,3% dintre persoane limba maghiară reprezintă limba maternă; limba romani a reprezentat limba maternă pentru 1,2%, iar limba ucraineană pentru 0,2% din totalul populației rezidente pentru care această informație a fost disponibilă.

Gelu Duminică: Nu mă aștept ca cineva să iasă în față și să iți asume

„569.500 de romi în România, conform ultimului recensământ. Prima dată în ultimii 30 de ani când numărul romilor a scăzut (637.000 in 2011). Chiar consistent.

Scăderea populației nu e generată de vreo realitate demografică (populația de romi este una mult mai mare) ci e generată de efectul incăpățânării unor lideri romi care au crezut ca dețin adevărul și au impus un anume fel de recenzare. Am avut n discuții pe acest subiect atunci, însă încăpățânarea e încăpățânare.

Nu va ieși nimic bun din acest recensământ, cel puțin nu pentru romi. Nu mă aștept ca cineva să iasă în față și să iși asume”, a scris Gelu Duminică pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel