Prim-vicepreședinte Iranului, Mohammad Mokhber, a fost numit președinte interimar după moartea lui Raisi
Primul vicepreședinte al Iranului, Mohammad Mokhber, a fost numit președinte interimar al Republicii Islamice luni, după moartea președintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter în nord-vestul țării.
Mokhber, în vârstă de 68 de ani, a fost în mare parte în umbră în comparație cu alți politicieni din teocrația șiiită a Iranului. Moartea lui Raisi, conform constituției, l-a adus pe Mokhber în atenția publicului. Se așteaptă ca el să îndeplinească funcția de președinte interimar timp de aproximativ 50 de zile înainte de alegerile prezidențiale obligatorii din Iran, notează LA Times.
Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a făcut anunțul privind numirea lui Mokhber într-un mesaj de condoleanțe pe care l-a distribuit după moartea lui Raisi în accidentul de elicopter de duminică. Elicopterul a fost găsit luni în nord-vestul Iranului.
În ciuda profilului său public discret, Mokhber a ocupat poziții de seamă în cadrul structurii de putere a țării sau în fundațiile de caritate. Aceste grupuri au fost alimentate de donații sau active confiscate după Revoluția Islamică din 1979 din Iran, în special cele asociate anterior cu șahul Iranului sau cu guvernul său.
Departamentul Trezoreriei din SUA a declarat că organizația (EIKO) supraveghează miliarde de dolari în active ca „un colos de afaceri sub supravegherea directă a Liderului Suprem Ali Khamenei, care deține o participație în aproape fiecare sector al economiei iraniene, inclusiv energie, telecomunicații și servicii financiare”.
„EIKO a încălcat sistematic drepturile dizidenților prin confiscarea terenurilor și a proprietăților de la opozanții regimului, inclusiv opozanți politici, minorități religioase și iranieni exilați”, a declarat Trezoreria în 2021 când l-a sancționat pe Mokhber. Uniunea Europeană l-a sancționat, de asemenea, pe Mokhber împreună cu alții, din preocupări legate la acea vreme de programul nuclear al Iranului.
În calitate de șef al EIKO, Mokhber a supravegheat un efort de producere a unui vaccin COVID-19 în timpul apogeului pandemiei, angajându-se să producă zeci de milioane de doze. Doar o fracțiune din acestea au ajuns vreodată la public, fără explicații.
Mokhber a lucrat anterior în domeniul bancar și al telecomunicațiilor. De asemenea, a lucrat la Fundația Mostazafan, care este un conglomerat major care administrează mega-proiectele și afacerile țării. În timp ce se afla acolo, s-a aflat implicat într-un litigiu legal amar între furnizorii de servicii de telefonie mobilă Turkcell și MTN din Africa de Sud, cu privire la posibila intrare pe piața iraniană.
MTN a intrat în cele din urmă în Iran. O plângere a Turkcellului a sugerat că Mokhber a cerut ajutorul MTN pentru a se asigura de "anumite echipamente de apărare" în schimbul posibilității de a colabora cu ei în locul Turkcellului.
Mokhber a folosit „influența improprie până la, și inclusiv, negocierea cu și în numele Liderului Suprem în favoarea MTN”, a susținut ulterior Turkcell într-o plângere legală. Un raport MTN ulterior a spus că nu au avut loc transferuri de armament, deși a recunoscut că Mokhber a fost un actor în decizia Iranului de a merge cu MTN.
Rapoartele media iraniene sugerează că Mokhber, care deține un doctorat în drept internațional, a fost crucial în eforturile Iranului de a ocoli sancțiunile occidentale asupra industriei sale petroliere.
Mokhber este membru al Consiliului de Expediență al Iranului din 2022. Consiliul oferă sfaturi liderului suprem, precum și soluționează disputele dintre parlament și Consiliul de Gardieni, organismul de supraveghere constituțională al Iranului.
Mokhber s-a născut pe 1 septembrie 1955, în Dezful, în provincia Khuzestan din sud-vestul Iranului, într-o familie de clerici. A slujit ca ofițer în corpul medical al Gardienilor Revoluționari în timpul războiului Iran-Irak din anii 1980, conform grupului de presiune United Against Nuclear Iran.
„Mokhber a folosit averea vastă acumulată de EIKO - în detrimentul poporului iranian - pentru a răsplăti insiderii regimului ca el însuși”, a declarat United Against Nuclear Iran. „Gestionarea rețelei de patronaj l-a făcut să fie pe placul liderului suprem, dar cu un cost.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News