Prim-ministrul Robert Fico, prima ședință de guvern după ce a fost împușcat pe 15 mai
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace
Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, s-a recuperat aproape complet după ce a fost împușcat și va conduce ședința de guvern din 10 iulie.

Conform agendei ședinței, guvernul va discuta despre atingerea obiectivelor din Planul de Redresare și absorbția fondurilor UE.

"Revin treptat la muncă și sper că în curând voi fi suficient de bine pentru a îndeplini pe deplin îndatoririle postului în care poporul Slovaciei m-a ales”, a declarat Fico, care plănuiește, de asemenea, să conducă următoarea ședință a guvernului, programată pentru miercuri, 10 iulie.

Ministrul Investițiilor Richard Rasi (Voice-SD) a detaliat că Fico se simțea bine și a condus ședința guvernului în același mod ca în trecut.

Prim-ministrul Fico a fost împușcat după o ședință a guvernului. Trăgătorul i-a provocat multiple răni grave. La începutul acestei săptămâni, Fico a participat la o comemorare a sosirii misionarilor bizantini din secolul al IX-lea, Chiril și Metodiu, și a observat recolta într-un câmp agricol.

Incidentul a avut loc în orașul Handlová, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitală, în fața centrului cultural. Atacatorul a fost arestat, premierul slovac alegându-se cu mai multe răni la piept și stomac. Presa slovacă a relatat că atacatorul era un fost agent de securitate la un centru comercial, autor a trei colecții de poezie și membru al Societății Scriitorilor Slovaci. Acesta era deținătorul legal al unui permis de port-armă.

Procurorii de la acea vreme au ridicat acuzația la nivel de atac terorist. Potrivit documentelor de la tribunal, bărbatul reținut a declarat că a vrut să-l rănească pe prim-ministru, dar nu să-l omoare, deoarece nu era de acord cu politicile guvernului.

Fico a fost criticat pentru opiniile sale înclinate spre Rusia, în timp ce ministrul său de externe s-a întâlnit cu omologul său rus, în ciuda faptului că oficialii UE evită întâlnirile la nivel înalt cu Moscova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel