Prim-ministrul Republicii Moldova, întâlnire cu Roberta Metsola și Manfred Weber. Ce s-a discutat
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa
Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa
Paşii ce urmează a fi întreprinşi de Chişinău pentru implementarea celor nouă acţiuni recomandate de Comisia Europeană şi priorităţile dialogului moldo-comunitar pentru perioadă următoare au fost discutate sâmbătă în cadrul întrevederii prim-ministrului Natalia Gavriliţa cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, transmite Moldpres.

Parlamentul European va susţine în continuare Republica Moldova în procesul de preaderare la Uniunea Europeană, a fost concluzia discuţiei. Şefa executivului moldovean, care efectuează o vizită oficială în Germania, a menţionat că autorităţile de la Chişinău rămân implicate pe deplin în realizarea obiectivului european şi traducerea acquis-ului comunitar în legislaţia naţională, ca singura opţiune care va oferi Republicii Moldova pace, stabilitate şi o dezvoltare paşnică.

În acelaşi timp, a subliniat prim-ministrul, guvernul rămâne angajat în realizarea reformelor aşteptate de cetăţeni, care vor îmbunătăţi calitatea vieţii în Republica Moldova şi vor spori rezilienţa economică a ţării. În discuţii, părţile s-au referit la programele Uniunii Europene, care vin să întărească eforturile executivului în diverse domenii, dar şi la pregătirile pentru reuniunea Consiliului de Asociere RM-UE, din luna februarie a acestui an.

De asemenea, cele două oficialităţi au făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia de securitate din regiune, crizele generate de războiul din Ucraina şi metodele de combatere a unor provocări conexe, printre care războiul hibrid şi propaganda, a consemnat Moldpres.

Întâlnire și cu Manfred Weber

Natalia Gavriliţa a avut de asemenea o întrevedere bilaterală cu liderul grupului PPE din Parlamentul European, preşedintele Partidului Popular European, eurodeputatul Manfred Weber.

Şefa executivului de la Chişinău a mulţumit oficialului german pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în procesul de obţinere a statutului de ţară candidată la aderarea la UE şi a subliniat progresul înregistrat de guvern în angajamentul de îndeplinire a celor nouă condiţionalităţi în vederea deschiderii negocierilor de aderare.

De asemenea, Natalia Gavriliţa s-a referit la situaţia economică, socială şi de securitate din Republica Moldova, fiind menţionate provocările legate de gestionarea crizei energetice, ca urmare a războiului pornit de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

În acest context, şefa Cabinetului de miniştri s-a referit la acţiunile executivului pentru susţinerea populaţiei afectate de creşterea preţurilor la resursele energetice şi gazele naturale, dar şi pentru deblocarea lanţurilor logistice şi a reorientării exportului produselor moldoveneşti în spaţiul UE. Natalia Gavriliţa a exprimat gratitudine pentru susţinerea constantă oferită de UE, prin intermediul Platformei de sprijin a Republicii Moldova, şi a reiterat interesul Republicii Moldova pentru procurarea gazelor naturale pe Platforma de achiziţii comune a UE.

'Accesul la această Platformă ne va permite să consolidăm procesul de asigurare a securităţii energetice a Republicii Moldova, afectată de şantajul Federaţiei Ruse. În pofida faptului că am fost loviţi dur de creşterea preţurilor şi reducerea volumului de gaze naturale livrate de Gazprom, continuăm să privim cu fermitate în direcţia unui viitor european', a subliniat Natalia Gavriliţa în cadrul discuţiilor.

Europarlamentarul Manfred Weber a reiterat susţinerea Parlamentului European în implementarea agendei de reforme şi a apreciat efortul guvernului de la Chişinău în procesul de gestionare a lanţului de crize care au lovit Republica Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel