Prigoană vrea să taie salariile preoților. Vezi ce spune Constituția
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp
prigoana
prigoana

Fostul parlamentar, Silviu Prigoană, a declarat la Realitatea TV, că a iniţiat o propunere legislativă privind tăierea salariilor preoţilor din România şi a acuzat politicienii că încalcă Constituţia plătind clerul. În replică,  jurnalistul Florian Bichir  a explicat că legile prevăd explicit sprijinirea cultelor religioase recunoscute de către stat.

"Am introdus o lege prin care am cerut imperativ tăierea salariilor popilor în România. Toate confesiunile religioase (...) sunt plătite de stat. Intâistătătorul BOR, Daniel, are salariu de 74 milioane lei net pe lună, prin lege, când el a depus un jurământ în sărăcie. Incredibil. Nu mi se pare normal ca clasa politică să taie pensii şi salarii şi să plătească, contrar Constituţiei, clerul. Asta e o mare greşeală. Atâta timp cât aceptă ca Constituţia să fie încălcată" a declarat Prigoană, la Realitatea TV.

 În replică, jurnalistul Florian Bichir a explicat ce prevăd Constituţia şi alte legi în legătură cu sprijinirea cultelor religioase. "Are nişte idei năstruşnice şi de foarte multe ori derapează dl Prigoană. Toate iniţiativele sale sunt frecţie la un picior de lemn, cu scuzele de rigoare. Nu cunoaşte legea in România. Există art. 29 din Constituţie, conform căruia cultele religoase sunt autonome faţă de stat şi se bucură de sprijinul acestuia", a punctat Bichir.

 El a amintit şi de Legea 489/2006 privind libertatea religioasă, care are un capitol privind salarizarea personalului clerical şi neclerical aparţinând cultelor recunoscute.

 "Statul asigură cultelor recunoscute 60% din salariu, e ca un ajutor. Salariaţii Patriarhiei primesc un sprijin lunar de 500.000 lei, dar Patriarhia plăteşte impozit către stat 900.000 lei lunar. E ca in bancul cu Erevan, bisericii nu i se dă, i se ia" a adăugat jurnalistul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel