Prietenii sunt familia pe care o alegem. Care sunt beneficiile unei prietenii adevărate
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la THIS IS  ZUN: Pexels
Fotografie de la THIS IS ZUN: Pexels
Starea de bine, empatia, creșterea personală, stima de sine sunt doar câteva dintre beneficiile care vin din asigurarea unei rețele sincere și afectuoase de prieteni.

”Prietenia este o salvare. O rețea de prieteni, de oameni cu care ești în intimitate este fundamentală pentru că ne permite un schimb continuu și asta presupune creștere, ieși din nișa ta și te reflecți în ochii celorlalți. Prietenii ne fac să ne jucăm, ne dezvăluie părți din noi pe care s-ar putea să nu le putem vedea”, este de părere psihologul și psihoterapeutul Măria Claudia Biscione.

Prietenia ajută la dezvoltarea empatiei


Cultivarea unor prietenii sincere este utilă și pentru dezvoltarea unor calități, precum empatia, potrivit unui articol publicat de revista Fanpage.

”Este un antrenament. Să ai prieteni te obligă să te întâlnești cu situații în  care trebuie să faci mici sacrificii care nu te vor îngreuna, ba din contra, odată făcute vei simți satisfacție și mulțumire de sine”, este de părere psihologul Biscione."

A avea prieteni ușurează tendința de a face compromisuri.

Întâlnești lumea celuilalt și această mișcare este un purtător pozitiv de schimbare, de deschidere, de reînnoir.

”Dacă o relație este autentică și sinceră și mișcată de un bine comun, uneori este chiar mai hrănitoare decât o relație sentimentală -  subliniază Biscione - Important este că oamenii din jurul nostru sunt oameni care ne reprezintă, care nu cunosc invidia, gelozia. Trebuie să ținem departe de oamenii negativi care ne fac să ne simțim inadecvați sau care ne judecă și ne înconjoară de oameni pozitivi.”

Prieteni istorici: când sunt un factor pozitiv


Apoi sunt prieteniile de-o viață, cele istorice, născute poate între mesele de școală sau la scările blocului: suntem obișnuiți să le gândim ca pe un dar prețios dar nu este întotdeauna așa.

”Prieteniile istorice sunt bune până la un anumit punct –  explică Biscione –  Nu este sigur că cei pe care i-am cunoscut dintotdeauna trebuie să facă neapărat parte din viața noastră. Se întâmplă uneori ca vechii prieteni, cei pe care îi cunoaștem din copilărie, să devină oameni pe care nu i-ai mai alege ca prieteni la maturitate”.

În prieteniile istorice trebuie să ai curajul să înțelegi dacă mai există puncte în comun, dacă mai există o armonie sau doar o legătură emoțională puternică. Dacă există armonie, este vorba despre prietenii perfecte. Dacă, în schimb, nu există, trebuie să ai curajul să înțelegi că există afecțiune, dar nu și dorința de a-ți petrece timpul împreună. 

Prietenia salvează cuplurile


Pe lângă faptul că salvează vieți, prieteniile salvează și cuplurile. Asistența persoanelor cu care împărtășiți valori, afecțiuni, experiențe este esențială pentru o viață de cuplu sănătoasă.

Un cuplu care se înconjoară de prieteni reușește să minimizeze plictiseala. Și apoi există mai mult schimb și vitalitate în relație care este cel mai bun antidot la închidere și plimbarea pe sine. Un cuplu care se înconjoară de prieteni se distrează mai mult, este mai stimulat să facă lucruri pe care poate doi nu le-ar fi făcut iar ștacheta se ridică puțin.

Prietenii sunt familia pe care o alegem


Cei care au avut situații familiale complexe, dificile, cei care nu s-au simțit iubiți sau primiți de părinți, pot găsi la prieteni familia pe care nu o aveau.

Prietenii sunt familia pe care o alegem. Prietenii sunt familia care ne permite să avem acea copilărie fericită care a fost refuzată celor care au avut situații familiale mai dificiel, lipsă de afecțiune, înțelegere și îngrijire. Prietenii sunt familia care ne permite să revenim în joc cu nevoia de a fi văzuți, hrăniți, îngrijiți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel