Prezidențiale 2024. Analiza lui Chirieac după sondajul SOCIOPOL
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Marcel Ciolacu, Facebook
Sursa: Marcel Ciolacu, Facebook
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat cifrele fierbinți ale sondajului prezidențial, subliniind că precampania și campania vor juca un rol crucial pentru rezultatele finale, într-un context în care manipularea opiniei publice este mai dificilă ca niciodată. Comentatorul politic mai spune că Marcel Ciolacu ar avea un loc asigurat în turul al doilea.

Bogdan Chirieac a vorbit, la România TV, despre cifrele momentului. Sondajul realizat de Sociopol arată astfel pentru potențialii candidați la prezidențiale:

  • Marcel Ciolacu (PSD) - 31%;
  • George Simion (AUR) - 17%;
  • Mircea Geoană (independent) - 15%;
  • Nicolae Ciucă (PNL) - 13%;
  • Diana Șoșoacă (SOS România) - 9%;
  • Cristian Diaconescu (independent) - 7%;
  • Dacian Cioloș (Reper) - 5%;
  • Kelemen Hunor (UDMR) - 3%.

"Înainte de orice, mi se par niște cifre foarte credibile. În al doilea rând, cred că după 20 de ani, candidatul PSD are un culoar pentru președinția României, fiindcă zona asta naționalistă, cu 17% pentru George Simion și cu 9% pentru Diana Șoșoacă (deci în jur de 25%), mai degrabă ar vota cu PSD-ul decât cu un candidat de la PNL. Și eu sunt de acord că un rol foarte important îl va avea campania electorală.

În legătură cu ce s-a întâmplat în 2014, atunci exista Cambridge Analytica, de care am aflat și noi mai târziu. Acum, mai greu cu Cambridge Analytica, adică sunt metode și pro, și contra, astfel că e greu de manevrat opinia publică la modul acela, cum a fost manevrată în 2014. Spun că e greu, dar nu spun că e imposibil.

Deci cred că o să avem o campanie foarte plină. Și, desigur, nu doar campania de după 15 august este importantă. La fel de importantă, dacă nu mai importantă, este precampania, care practic va începe la 1 iulie. Atunci va fi vorba despre strângerea de semnături, despre mesaje, despre poziționare și despre organizații care trebuie să meargă într-o direcție sau în alta. Fiecare dintre candidați va dori să intre în turul al doilea", a spus Bogdan Chirieac.

În ceea ce privește potențialii candidați, analistul politic a afirmat că Marcel Ciolacu are un loc aproape asigurat în turul al doilea al alegerilor, în timp ce ceilalți candidați trebuie să muncească din greu pentru a-l obține.

"Astfel că Marcel Ciolacu are practic locul asigurat în turul al doilea. Deși nimeni nu se poate culca pe o ureche, ceilalți au foarte mult de muncă pentru a intra în turul al doilea, fiindcă, totuși, distanța de la George Simion la Nicolae Ciucă, trecând pe la Mircea Geoană, este foarte redusă: e de 4 puncte procentuale, practic e marja de eroare. Primarii și președinții de consilii județene acuză oboseala ultimelor luni de campanie, va fi foarte greu să se mobilizeze din nou.

Să vedem ce resurse au partidele. Cred că vor intra în turul al doilea cei care sunt sprijiniți de partide politice puternice.

Au fost situații diverse în toți acești ani. La Năstase, știți bine ce s-a întâmplat în turul 2 când partidul a făcut pasul înapoi, fiindcă mai exista și Ion Iliescu care ar fi cerut lucrul acesta. Știți bine că Geoană a câștigat în 2009 seara, iar statul subteran a moșmondit voturile până dimineața.

De asemenea, știți foarte bine că în 2019, dacă nu era condamnarea lui Dragnea a doua zi după europarlamentare, în lunea de după duminica europarlamentarelor — când PSD a luat un rezultat foarte prost — și nu era impusă doamna Viorica Dăncilă drept candidat la prezidențiale, domnul Iohannis urma să aibă mari, mari surprize în turul al doilea. Și încă cu cine? Cu un candidat care nu era de talia sa, domnul Dan Barna. Și totuși, domnul Dan Barna, după-masă pe la ora 16:00 era în turul 2, în 2019. Deci de fiecare dată acolo a fost și statul subteran care a băgat mâna.

Nu am simțit statul subteran la alegerile astea. Acum nu știu din ce motive nu mai e așa, dar poate că din cauza asta a fost și haosul ăsta, că nu ne-a mai organizat Securitatea. Dar de fiecare dată când vine chestiunea asta că românii sunt de dreapta, îmi vine să zic dom'le, pe bune? Românii sunt de dreapta? Sunt atâția antreprenori și intelectuali înalt clasați care sunt în general de stânga, nu sunt toți de dreapta, deci nu înțeleg de unde vine ideea asta", a declarat analistul politic Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel