PREZIDENȚIALE 2019 vot diaspora versus vot România. Gheorghe Iancu: Dacă sunt băieţi deştepţi, vor amâna ziua alegerilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES
Gheorghe Iancu, profesor de drept constituţional, a vorbit pentru DC News despre votul prelungit la alegerile prezidenţiale al românilor din diaspora. 

Prof. dr. Gheorghe Iancu susţine că este neconstituţional ca românii din diaspora să voteze trei zile. 

"E neconstituţional. Dacă sunt băieţi deştepţi, inclusiv preşedintele, vor amâna ziua alegerilor. Nu asta va rezolva treaba, ci va fi o soluţie. Va rezolva treaba cu modificarea mai multor legi electorale, inclusiv această lege de alegere a preşedintelui. Ceea ce se întâmplă în momentul de faţă este total în afara regulilor de drept constituţional. 

Numai amânând alegerile poţi să ajungi să emiţi o lege în câteva luni, să adopţi o lege care să fie pe placul tuturor. Eu nu ştiu de ce s-a ajuns la concluzia asta, nu m-a întrebat  nimeni, de altfel nu mă întreabă nimeni, e problema lor. Eu am făcut Autoritatea Electorală şi Autoritatea de Supraveghere. Eu am făcut-o, dar nu mă întreabă nimeni" a spus Gheorghe Iancu pentru DC News.

"Este o discriminare"  

Profesorul Gheorghe Iancu spun că este o discriminare între cetăţeni.

"Este o discriminare şi mai ales că nici nu are suport, deoarece s-au înscris vreo 40 de mii de oameni din cele aproape 5 milioane de persoane care stau în străinătare. Poate nu vor vota toţi, dacă o să voteze câteva sute de mii e foarte bine. Diferenţa e mare. În materie constituţională şi electorală toată lumea face ce vrea", a mai spus profesorul Gheorghea Iancu pentru DC News. 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care votul în diaspora pentru alegerile prezidenţiale este extins la trei zile. Legea introduce, de asemenea, votul prin corespondență și votul electronic.

Românii din afara ţării vor putea vota la alegerile prezidenţiale pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă şi duminică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel