Data actualizării:
Data publicării:

Prezidenţiale 2019, turul 2. Peste 39.000 de angajaţi ai MAI coordonează alegerile

Autor: Ema Apostu | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Peste 39.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi lucrători de la alte structuri operative participă la asigurarea bunei desfăşurări a alegerilor pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale de duminică, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

"20.000 de angajaţi ai MAI răspund de paza şi protecţia celor 18.748 de secţii de votare din întreaga ţară, peste 3.600 de specialişti din MAI vor verifica şi soluţiona sesizările privind posibilele incidente electorale, iar restul de efective mobilizate vor asigura ordinea publică la nivel naţional. În afara dispozitivului angrenat în misiunile de astăzi, peste 17.000 de angajaţi ai MAI au asigurat paza secţiilor de vot începând de ieri de la ora 18 şi până în această dimineaţă, când le-au predat preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare", a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că, la nivel naţional, procesul de vot a început fără probleme deosebite.

"Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia toate măsurile necesare, inclusiv măsurile de ordine, pentru ca alegerile să decurgă în cele mai bune condiţii. Persoana care refuză să respecte dispoziţiile preşedintelui secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii va primi o amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei", a precizat Monica Dajbog.

Atribuţiile preşedintelui secţiei de vot 

Ea a adăugat atribuţiile preşedintelui secţiei de vot se întind şi în afara localului de votare, în curte, în jurul localului de vot, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 de metri, iar pentru menţinerea ordinii, preşedintele secţiei de votare poate apela la reprezentanţii MAI. Conform aceleiaşi surse, 648 de persoane aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale Poliţiei Române au formulat cerere pentru a vota astăzi.

La scrutinul de duminică, pot vota cetăţenii români care au vârsta de cel puţin 18 ani, iar 536 de tineri au împlinit duminică această vârstă. Nu au drept de vot sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

"Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care doresc să voteze, dar nu deţin acte de identitate valabile, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a recomandat serviciilor judeţene şi Direcţiei din Bucureşti să lucreze cu publicul şi astăzi, până la ora 21,00", a precizat Dajbog.

Alegătorii care se află în ţară, informații

Purtătorul de cuvânt al MAI a spus că alegătorii care se află în ţară pot vota la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. Cetăţenii care la momentul votului nu se află în localitatea unde îşi au domiciliul sau reşedinţa pot vota la orice secţie de votare din localitatea unde se află.

Membrii biroului electoral al secţiei de votare, operatorii de calculator şi efectivele care asigură menţinerea ordinii pot vota la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea, iar persoanele care au mobilitate redusă pot vota la orice secţie de votare care le asigură accesul la vot.

Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, precum şi persoanele aflate în arest la domiciliu, reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, pot vota prin intermediul urnei speciale, cu condiţia să fi depus cerere în acest sens în termen legal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel