Prezidenţiale 2019. Modificări legate de afișarea rezultatelor
În urma solicitărilor primite la Biroul de presă cu privire la modul de publicare pe internet a datelor referitoare la centralizarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2019, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) comunică următoarele.
Întrebarea nr. 1. Vor exista și la prezidențiale cele trei secțiuni (rezultate provizorii, rezultate parțiale și rezultate finale)?
Răspuns:
Serviciul de Telecomunicații Speciale realizează publicarea pe internet a datelor aferente procesului electoral din luna noiembrie 2019 conform cerințelor operaționale reieșite din hotărârile AEP și deciziile BEC. Până în acest moment nu au fost adresate către STS cerințe operaționale din care să reiasă că rezultatele provizorii vor fi publicate. În consecință, până în acest moment, rezultă că vor fi publicate numai rezultatele parțiale și finale.
Întrebarea nr. 2. Există vreo diferență între modul în care vor fi afișate rezultatele alegerilor prezidențiale față de europarlamentare? Dacă răspunsul este afirmativ, cine a decis să existe asemenea modificări?
Răspuns:
Conform cerințelor operaționale amintite mai sus rezultă că vor fi diferențe între modul de afișare a rezultatelor la alegerile prezidențiale față de alegerile europarlamentare. STS nu are cerințe operaționale pentru publicarea rezultatelor provizorii, iar responsabilitatea publicării datelor aparține AEP și BEC.
Întrebarea nr. 3. Din informațiile pe care le am, vor lipsi anumite informații. Nu considerați că absența, din cadrul rubricii „rezultate provizorii”, a tabelului centralizator al rezultatelor de la secțiile de votare la nivel de județ înseamnă o scădere a transparenței procesului electoral? Să înțelegem că partidele nu mai pot să vadă, în timp real, centralizarea rezultatelor brute de la secțiile de votare?
Răspuns:
Aplicațiile dezvoltate de STS permit publicarea rezultatelor alegerilor prezidențiale cu aceeași transparență și vizibilitate ca în cazul alegerilor europarlamentare. Considerăm că nepublicarea rezultatelor provizorii nu asigură același nivel de transparență ca în cazul alegerilor din 26 mai a.c.
De asemenea, considerăm că nivelul de transparență realizat prin publicarea rezultatelor provizorii trebuie să fie același pentru toate categoriile de public. În momentul de față nu există cerințe operaționale care să permită STS centralizarea rezultatelor provizorii de la nivelul secțiilor de votare, transmite STS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News