Data actualizării:
Data publicării:

Prezidenţiale 2019. MAE are nevoie de 122 de milioane de lei pentru votul în diaspora

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Arhiva
WhatsApp
Vot diaspora. Românii stau la coadă pentru a vota la Lisabona.
Vot diaspora. Românii stau la coadă pentru a vota la Lisabona.

Ministrul de Externe Ramona Mănescu solicită liderilor partidelor parlamentare sprijinul pentru asigurarea numărului necesar de oameni în birourile secțiilor de votare din străinătate pentru prezidențiale. MAE are nevoie de 122 de milioane de lei pentru organizarea votului în diaspora.

"O provocare majoră pentru noi este să asigurăm necesarul de resurse umane pentru birourile secțiilor de votare, mai ales în contextul în care procesul de vot se va desfășura în străinătate pe parcursul a trei zile. Și aici mizez pe sprijinul dumneavoastră, ca lider de partid, pentru ca formațiunea pe care o conduceți să susțină misiunile diplomatice și oficiile consulare, prin reprezentanții din străinătate, în procesul de constituire a acestor birouri. Este foarte important ca, în urma desemnării ca membri în birourile secțiilor de votare, aceștia să fie prezenți în toate cele trei zile alocate votării", arată scrisoarea adresată liderilor PNL, PSD, Pro România, ALDE, UDMR, PMP și USR, transmite Mediafax.

Ministrul de Externe Ramona Mănescu arată că bugetul estimat pentru desfășurarea procesului de vot în străinătate este de 122 milioane de lei.

"Deși Ministerul Afacerilor Externe a mobilizat întreg personalul de la misiunile diplomatice și oficiile consulare și reprezentanțe ale Institutului Cultural Roman, resursa umană disponibilă pe plan local este una limitată, motiv pentru care contez pe sprijinul și implicarea dumneavoastră pentru a contribui la organizarea în condiții optime a procesului de vot în străinătate. În cazul în care vom fi nevoiți să suplimentăm resursele umane disponibile pe plan local, fiecare persoană detașată din țară va suplimenta bugetul alocat organizării și desfășurării alegerilor prezidențiale în străinătate cu suma de aproximativ 1500 de euro (medie) pentru fiecare tur de scrutin. Astfel, bugetul estimat la acest moment pentru desfășurarea procesului de vot în străinătate este de 122 milioane RON, echivalentul a 25 milioane euro", potrivit sursei citate.

De asemenea, Mănescu mai transmite că pe lângă consultările cu reprezentanți ai comunităților de români din afara țării, MAE a invitat liderii de grup ai partidelor parlamentare la discuții.

"Experiența scrutinelor anterioare ne-a ajutat să elaborăm un plan de acțiuni detaliat pentru gestionarea optimă a procesului de vot din străinătate. Așadar, doresc să subliniez acțiunile pe care Ministerul Afacerilor Externe le-a întreprins pentru pregătirea și organizarea procesului electoral. Misiunile diplomatice și oficiile consulare au organizat multiple consultări cu reprezentanți ai comunităților de români din afara țării, cu membri ai asociațiilor civice sau ai partidelor politice românești din Spania, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Italia, Cehia, Danemarca, Franța, Elveția, Austria, Grecia sau Luxemburg. De asemenea, au avut loc întâlniri la nivelul centralei MAE cu reprezentanții partidelor politice. Am invitat liderii de grup ai partidelor parlamentare la consultări, informându-i despre stadiul organizării alegerilor în străinătate", transmite MAE.

Ministrul estimează că numărul total al secțiilor de votare care va fi transmis la Autoritatea Electorală Permanentă la 19 octombrie va depăși 800, aproape dublu față de secțiile organizate pentru alegerile europarlamentare din mai 2019 și de aproape trei ori mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2014.

Executivul a suplimentat, luni, bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) cu 48,05 milioane de lei, pentru organizarea alegerilor prezidențiale din luna noiembrie, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat, printr-o hotărâre, încă 270 de secții de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie, informează instituția. AEP a precizat că acum sunt 714 secții aprobate, din cele 838 preconizate a fi înființate.

Campania pentru alegerile prezidențiale a început sâmbătă, 12 octombrie și se încheie pe 9 noiembrie.

Scrutinul are loc pe 10 noiembrie, iar votul pentru al doilea tur a fost programat pentru data de 24 noiembrie. Românii din străinătate vor vota între 8 și 10 noiembrie și, la al doilea tur, între 22 și 24 noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel